(Intervju første gang publisert mars 1991)
Oslo: Blir årets vårforelskelse knyttet til noe så høstlig som september? Mye kan tyde på akkurat det, for med sin nye CD «Mother, I’ve Been Kissed» presenterer Stavanger-gruppa The September When seg i full blomst!
– Det er ingen grunn til å legge altfor mye symbolikk i tittelen «Mother, I’ve Been Kissed», men hvis noen får assosiasjoner til en pirrende uskyld og gledelig forløsning, så er det ikke oss imot, smiler Morten Abel.
Som grunnlegger, vokalist og låtskriver i The September When kan den 28-årige siddisen endelig feire at gruppas andre CD er ute på markedet. Halvannet år etter den selvtitulerte debuten er Stavanger-bandet tilbake, med ny besetning og i ny musikalsk drakt. Trioen er blitt til en kvintett, og musikken har tatt et kraftig skritt i retning dansegulvet, med funky rytmer kombinert med akustisk-klingende og melodiøst fengende rock.
– Det har skjedd en hel del med gruppa siden debuten, konstaterer Morten Abel mens vi vandrer gjennom plateselskapets lokaler. Fra alle bauer og kanter vanker lovord og gratulasjoner fra plateselskapsfolkene, men Morten Abel virker nokså uforstyrret av alt oppstyret. Visst er han glad for all positiv respons, men han innrømmer at bandet følte seg nokså trygge på forhånd.
– Under innspillingen av «The September When» visste vi hvor vi ville, men klarte ikke helt å nå målet. Det ble noe uforløst over hele den plata. Siden den gang har vi gjennomlevd en akustisk periode og turnert kraftig. Den akustiske perioden la vi bak oss for et drøyt år siden, men erfaringene fra den tida, samt de mange anledningene til å prøve ut det nye materialet live, gjorde godt. Vi har fått tid til å modnes, og da vi gikk i studio i fjor høst, visste vi bedre hva vi ville og hvordan vi skulle klare å komme dit.
Hjemme best?
Mens debuten ble innspilt i London, er «Mother, I’ve Been Kissed» innspilt i oljebyen, med norske Knut Bøhn som produsent. Han ble foretrukket foran bl.a. Little Steven som hadde meldt sin interesse for gruppa, og i dag synes det som et meget klokt valg. For om noe, er «Mother, I’ve Been Kissed» nok et eksempel på at det ikke alltid er en fordel å bruke titusener av kroner på å reise utenlands for å lage plater med en utenlandsk produsent.
– I utgangspunktet ønsket vi å spille inn også denne et annet sted, men nå er vi glade for at det ble Stavanger. Ved å gjøre det i hjembyen har vi kunnet ha et mye mer avslappet forhold til hele prosessen. Det har gitt oss større frihet og bedre tid, siden taksameteret ikke har tikket så fort. Dessuten har det nok gitt musikken litt mer naturlig nerve, fordi vi i større grad har tatt med oss de hverdagslige opplevelsene og problemene inn i studio, hevder Morten Abel som også kan røpe at oppfølgeren kostet bare en tredel av hva debuten (som solgte vel 12.000) gjorde.
Stavanger-tradisjon
Sammen med Helge Hummervoll (tangenter) har Morten Abel fortid i Stavanger-gruppa Mods. De dukket opp i kjølvannet av Stavanger-ensemblet for vel ti år siden, men ble til tross for tre LPer i grunn aldri mer enn enda et Stavanger-band.
– Den gang hadde jeg Stavanger-ensemblet som forbilder, men da denne gruppa falmet, gikk også hele Stavanger-miljøet nedover. Selv mistet jeg delvis lysten på musikk, og var i lange perioder usikker på om det virkelig var dette jeg ville med livet mitt. Men så meldte lysten seg påny, og resultatet ble The September When, forteller Morten.
I motsetning til Mods, synger The September When utelukkende på engelsk. Og ifølge Morten er dette noe bandet har til felles med de fleste andre av dagens Stavanger-band.
– Etter noen års stillstand har utelivet og musikkmiljøet i Stavanger de siste årene virkelig blomstret igjen. Men sammenliknet med resten av Norge, skuer nok Stavanger-band mer mot naboen i vest, England. Det har med gamle tradisjoner å gjøre, samtidig som de mange engelsktalende oljearbeiderne i Stavanger ytterligere har styrket den engelske rockens posisjon. Vi har kanskje vært litt i forkant av denne utviklingen, men det ville være dumt å si at ikke også vi er blitt litt preget av dette. Som i fjor, da house og den nye Manchester-rocken med sin dansevennlige beat sto langt sterkere i Stavanger, enn i resten av Norge. Også vi ble fascinert av det, og det er sikkert en medvirkende årsak til de mer dansevennlige rytmene på «Mother, I’ve Been Kissed».
Avslutter Morten Abel, som sammen med sine medmusikere byr opp til ekte September-dans når de snart legger ut på en ny vår-turne.
Av Leif Gjerstad
(intervju første gang publisert i NTB 7. mars 1991)