Det store Bergman-året

14. juli er det 100 år siden Ingmar Bergman ble født. Det markeres gjennom hele året. (Foto: Bengt Wanselius/Norstedts)

I juli er det hundre år siden Ingmar Bergman ble født. Feiringa av jubileet har allerede begynt.

Startskuddet gikk i romjula, med «Fanny og Alexander» og Bergman-dokumentar på SVT som et varsel på en markering som vil prege hele det svenske (og internasjonale) kulturåret 2018. Både på film, scene og i bokform.

 

 

 

Teatermannen

Naturlig nok vil Dramaten i Stockholm stå sentralt i feiringen av Bergman, og ikke minst er det knyttet stor spenning til Pernilla Augusts dramatisering av Linn Ullmans virkelighetsbaserte roman «De urolige», med urpremiere i oktober. Dramaten vil i løpet av året også arrangere «bokcirklar», med fokus på Ingmar Bergman. Også her står «De oroliga» (som boka heter på svensk) på programmet (11. februar), som en av tre boksirkel-seanser før sommeren. De andre to er «Arbetsboken 1965-1967» og «Laterna Magica».

Bergman hylles også på Nationaltheatret i Oslo, som 12. januar har premiere på Liv Ullmans «Fortrolige samtaler», basert på Ingmar Bergmans bok «Enskilda samtal» som hun tidligere også har filmatisert. Stykket fikk en snikpremiere med fire kvelder i Washington D.C. i desember, og ifølge Nationaltheatret var den amerikanske mottakelsen veldig positiv. La oss her også nevne at Det Kongelige Teater i København i høst satte opp det klassiske skilsmissedramaet «Scener fra et ekteskap», som spilles fram til 14. februar.

Filmmannen

Da programmet for Bergman-året ble presentert på den svenske ambassaden i London (med Liv Ullman til stede) i september var en av nyhetene at nevnte «Scener fra et ekteskap» i løpet av 2018 får nytt liv som nyinnspilt amerikansk tv-serie.

For de som foretrekker å se Ingmar Bergmans egne filmer, blir det gylne muligheter over store deler av verden gjennom hele 2018. Blant annet vil Cinemateket i Stockholm vise samtlige av Bergmans 40 spillefilmer i tilnærmet kronologisk rekkefølge på ukentlig basis, mens både Oslo (Cinemateket) og byer som Helsingfors, London, Praha, Wien og Seattle vil by på store Bergman-retrospektive program. Selvsagt vil også filmfestivalen i Cannes vie den svenske legenden stor oppmerksomhet under årets festival i mai.

Foruten visning av gamle Bergman-filmer, kommer det også en rekke kortfilmer produsert i Bergmans ånd i prosjektet «Bergman Revisited», med Pernilla August og Tomas Alfredsson som to av bidragsyterne. Dessuten melder Bergman-selskapet at en ny filmdokumentar om den svenske kunstneren også står for tur.

Forfatteren

Selv om det gjerne er filmregissøren og dramatikeren Ingmar Bergman som får mest oppmerksomhet, var han også en flittig skribent, med selvbiografien «Lanterna Magica» fra 1987 som et sentralt verk og med flere essays gjennom flere tiår om sin kunstneriske virksomhet som naturlig supplement.

Sammen med Stiftelsen Ingmar Bergman har forlaget Norstedts nå tørket støv av gamle filmmanus, essays og annet som bærer Bergmans signatur, og i alt slippes det rundt 40 titler viet Bergman og hans liv. En av disse er for øvrig boka «Författaren Ingmar Bergman», skrevet av Bergman-stiftelsens direktør Jan Holmberg.

Av Leif Gjerstad

(Ernst Ingmar Bergman ble født i Uppsala 14. juli 2018 og døde på Fårö 30. Juli 2007)   

Les også: Liv Ullmanns farvel med teateret

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *