For et par år siden kunne forfatteren Arne Svingen feire sin 50-årsdag. Denne uka kunne han feire utgivelsen av sin hundrede bok, «Alle mine venner er vampyrer».
Mange bærer på en forfatterdrøm. Noen får oppleve at drømmen blir til virkelighet. Men de fleste stopper før de når et tosifret antall utgivelser – og kommer de så langt, er det uansett uendelig langt igjen til hundre.
Det er en veldig liten forsamling forfattere som kan vise til en CV med hundre bøker. Denne uka har Arne Svingen skrevet seg inn i klubben. 21 år etter at han dobbeltdebuterte med voksenromanen «Handlingens mann» og barneboka «Flekken», er han nå aktuell med sin hundrede bok, «Alle mine venner er vampyrer». En begivenhet som Svingens forlag Gyldendal onsdag markerte og feiret med en liten fest til ære for Oslo-forfatteren.
Drama med humor
Svingen er mest kjent for sine mange barne- og ungdomsromaner, gjerne med en handling som er både morsom og spennende, og innimellom også grøsserskummel.
– Jeg elsker å finne på historier, og aller best liker jeg meg når jeg kan kombinere drama med humor, bekreftet Svingen i en samtale onsdag med forfatterkollega, venn og tidligere samarbeidspartner Helene Uri.
De som kjenner Svingens forfatterskap vet at han helst befolker hovedkarakterene i bøkene sine med gutter, gjerne også gutter av det slaget som ikke alltid er like veltilpasset. Dette forklarer han med sitt uttalte ønske om å få gutter til å lese mer.
– Mens jenter gjerne leser bøker med gutter i hovedrollen, så vil gutter helst lese om gutter. Det er litt trist at det er sånn, men jeg forholder meg til virkeligheten slik den er, og har en slags hovedregel at leserne skal være omtrent på samme alder som hovedpersonene mine. Det vil si 9 – 16 år, sier Svingen som er en av de forfatterne som oftest besøker skoler og bibliotek for opplesning og samtaler.
Viktig engasjement
Han opplever det både som viktig og morsomt å få treffe sine lesere på nært hold. Og at engasjementet er viktig bekrefter også undersøkelser som viser at barn og ungdom – og da spesielt gutter – leser mindre nå enn før, og at ordforrådet blant ikke-lesende ungdommer blir langt dårligere enn blant de lesende. Med alle de konsekvenser det kan få for ferden videre inn i voksensamfunnet.
– Responsen jeg får fra unge gutter på mine bøker viser at jeg som forfatter faktisk kan utgjøre en liten forskjell. Og det føles veldig bra, sier forfatteren som er oversatt til 20 språk og har mottatt mange priser for bøkene sine. Dessuten er flere av dem filmatisert, heriblant «De tøffeste gutta» som er blitt spillefilm.
Og ikke nok med det, helt ferske tall om utlån på norske bibliotek i 2019 viser at Arne Svingen var den tredje mest utlånte norske forfatteren.
– At jeg kan få noen til å lese opplever jeg som en stor seier, fastslår hundreboksjubilanten.
Av Leif Gjerstad
Les også: Svingens barnebokverden