Tolv hotellinspirerte sanger

Lars Saabye har brukt kvelder på hotell til å skrive dikt. Nå er det blitt plate av hotelldiktene. (Foto: Helene Jelsø Spanthus)

Oslo: Lars Saabye Christensen liker hoteller, men noen ganger kan det bli for mye av det gode. Som da han tidlig på 2000-tallet fartet verden rundt på boklansering. Det resulterte i hotelldikt som nå er samlet på albumet «A Suite of Poems» med to hotellvante artister, Ketil Bjørnstad og Anneli Drecker.

– Det begynte som en lek, da jeg reiste fra land til land for å lansere «Halvbroren». Det ble mange og lange opphold på hotell, og for å fylle tida begynte jeg å skrive små dikt med betraktninger av steder jeg var på og tanker jeg hadde om dem. Det var moro og ikke ment som mer enn det, men da jeg litt seinere snakket med Ketil Bjørnstad og viste ham hotelldiktene begynte vi å leke med tanken om å gjøre noe mer utav dem, forteller Lars Saabye Christensen.

Bare få dager etter at han ble tildelt den høythengende St. Halllvard-medaljen av Oslo kommune for sitt forfatterskap, skal «A Suite of Poems» onsdag sjøsettes med lanseringsfest og opptreden på Røverstaden i Oslo.

Engelske tekster

Som tittelen på albumet indikerer er det engelske tekster det dreier seg om. Noe som er noe (nesten) helt nytt for Saabye Christensen.

– Da jeg begynte å skrive i min ungdom var det faktisk sangtekster på engelsk som gjaldt. Men etter at jeg hørte Ole Paus synge på norsk konverterte jeg og har siden aldri skrevet annet enn på norsk. Med «A Suite of Poems» er dermed sirkelen sluttet, ler forfatteren som fleipende forsikrer at det ikke var drømmen om å bli verdensberømt som fikk ham til å bytte språk.

– Med alle lanseringsreiser verden rundt følte jeg meg allerede litt verdensberømt, så til det trengte jeg ingen engelske tekster. Nei, det handlet nok mer om at mange netter på hotell plasserer deg litt utenfor livet. Du havner i en unntakstilstand, og da følte jeg for å gjøre noe nytt.

Gamle venner

Lars Saabye Christensen og Ketil Bjørnstad er født med bare et års mellomrom og begge er oppvokst på Frogner i Oslo. At de har kjent hverandre «hele livet» er derfor ikke så merkelig, like lite som det at de lenge har hatt lyst til å samarbeide.

– Men vi har ikke hatt hastverk, så det er ikke blitt av før nå. Da jeg presenterte diktene for Ketil innså vi likevel nokså kjapt at dette kanskje var noe vi kunne gjøre noe med. Og etter enda noen år følte Ketil tida var moden. Han plukket fram og tonesatte noen av diktene, som han så spilte skisser av for meg. Da begynte prosjektet virkelig å ta form, forteller Saabye Christensen.

Forskjellen mellom å skrive på norsk og engelsk beskriver han som at selv om tanken ikke forandrer seg, gjør perspektivet det.

– Du får en litt annen avstand til det du betrakter og skriver om.

Ketil og Anneli

Det var aldri aktuelt at Saabye Christensen selv skulle framføre diktene på plata. Ketil bestemte seg for Anneli Drecker (Bel Canto m.m.) som han tidligere har jobbet med. Blant annet med tonesatte dikt av John Donne, på 2001-albumet «Grace».

– Jeg tror nok de fleste ville tenkt at en mann burde framføre tekster som disse, og Ketils forslag om Anneli var derfor en ganske radikal idé. Da han nevnte det ble jeg overrasket, men framfor alt føltes det helt riktig fra første stund. Og nå som jeg har hørt hva hun har kunnet bidra med er jeg enda mer overbevist, kommenterer Saabye Christensen valget av Drecker med. Han forteller at han ble «orientert om prosessen» underveis av Bjørnstad, men at han bevisst holdt seg på avstand.

– Jeg hadde levert tekstene, så var det opptil Ketil og Anneli å forme dem musikalsk. Jeg kjente mitt mandat.

Stimulerende samarbeid

Selv om de eneste medvirkende på plata er Bjørnstad og Drecker og Saabye Christensen altså holdt seg på en armlengdes avstand, er den 65-årige forfatteren ikke ukjent med prosjekter i krysningspunktet musikk-lyrikk. Noe flere plater med Norsk Utflukt og Buicken kan stå som klare eksempler på.

– Jeg har alltid vært opptatt av musikk, og selv om de fleste diktsamlinger står utmerket på egen hånd, har de noen ganger godt av å løftes ut fra bokpermene og inn i musikkens verden, sier Saabye Christensen og fortsetter:

– For meg som forfatter er det dessuten veldig givende og disiplinerende å jobbe sammen med andre, og ikke alltid sitte alene.

Lansering på Røverstaden

Det blir likevel ingen turné med trioen Saabye Christensen/Ketil Bjørnstad/Anneli Drecker. I denne omgang nøyer de seg med en opptreden på Røverstaden i Oslo onsdag. Da skal Lars dele scenen med både Ketil og Anneli.

– Først skal vi snakke litt om prosjektet, men også under selve opptredenen skal jeg delta med noen dikt innimellom. Også disse har hotell som tema, men denne gangen på norsk, røper Saabye Christensen. At ingen norske hoteller ble med på plata forklarer han med at det ville brutt med konseptet, samtidig som han bekrefter at han har mange flere hotelldikt å velge blant.

– Om det betyr at vi gjør noe volum 2 eller noe annet med dem, er noe helt annet.

Verden rundt

Hotellene som har havnet på plata er ellers hentet fra så ulike steder som blant annet New York, London, Hamburg, Krakow, Hong Kong og Melbourne. Samt Paris, den eneste byen som har fått med to hoteller på plata.

– Helt i startfasen av prosjektet møttes Ketil og jeg i Paris. Det er likevel nokså tilfeldig at Paris ble tilgodesett med to hoteller på «A Suite of Poems», bedyrer forfatteren som hevder at han i utgangspunktet liker å bo på hotell.

– Min første sommerjobb var til og med som piccolo på Hotel Gabelhus rett ved der jeg vokste opp. Allerede da syntes jeg det var spennende med alle disse karakterene fra ulike steder på kloden. Hoteller byr på noe spesielt, og til et visst punkt liker jeg godt å bo der. Men når man har bodd for mange og lange netter på hotell forsvinner gleden. Da lengter man hjem til et mer normalt liv, sier Lars Saabye Christensen som vet hva slags hotell han foretrekker.

– Jeg er blitt så pass gammel at jeg vill ha et værelse med eget bad! Ellers liker jeg best litt gamle hotell med særpreg, hotell du opplever har en egen identitet og som føles som et ekte hotell.

– Og favoritthotell?

– Det er faktisk ett av dem som er kommet med på plata, L’Hotel, i Saint Germain i Paris. Et lite sted som huset Oscar Wilde og ellers har alt jeg søker ved et overnattingssted.

Av Leif Gjerstad

Les også: Lars Saabye Christensen utforsker byens spor (lang versjon)

Les også: Ketil Bjørnstad: Et tiår med frihet og skumle valg

Les også: Bel Canto-feiring med jubileumskonsert på Øya

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *