Tornado ga fart til Telstar

The Tornados satser på Telstar (Foto: Spotify)

Det var USA og Sovjet som det meste handlet om i romkappløpet. Men det var britiske Tornados som sendte «Telstar» til topps i oktober 1962.

Tidlig 1960-tall var instrumentalgruppenes glanstid, med britiske The Shadows og amerikanske The Ventures som sentrale ledestjerner. For mange er likevel The Tornados «Telstar» den ultimate sjangerlåten fra denne perioden. Og sett i ettertid hadde de også et velpassende navn. De feide over verden som en tornado, men endte svekket i kaos.

Meeks idé

Vi starter med begynnelsen, da den engelske produsenten Joe Meek i 1961 satte sammen et studioband han kunne bruke på sine innspillinger, blant annet med datidas store britiske stjerne Billy Fury. Men Meeks var ikke bare produsent, han var også en låtskriver som var mer enn middels interessert i romfart. 

Som sådan skrev han også en låt som skulle framkalle følelsen av å sveve ut i verdensrommet, og da han sensommeren 1962 trengte noen til å spille inn sin nye komposisjon «Telstar» falt valget på hans eget studioband The Tornados. De skjøttet oppgaven så godt at «Telstar» like etter utgivelsen i september skjøt fart med kurs for himmelen. 

Toppet både i UK og USA

Ferden stoppet ikke før «Telstar» 4. oktober 1962 landet på førsteplassen på de britiske hitlistene, hvor den ble liggende i alt fem uker og endte som landets mest solgte i 1962. Og knapt hadde den begynt å dale i hjemlandet før det tok av også i USA. Der gikk «Telstar» til topps i selve juleuka og fikk med seg tre uker på førsteplassen før ferden ned fra stjernehimmelen startet. The Tornados var dessuten det første britiske bandet noensinne som hadde inntatt Billboard-listas topplassering.

Den voldsomme suksessen førte naturlig nok til at The Tornados fikk noen andre hitsingler i kjølvannet av «Telstar», men ingen i nærheten så stor. Bare oppfølgeren «Globetrotter» klarte å komme seg inn på Top20, og da Storbritannia like etter ble besatt av Beatlemania, var det tydelig at instrumentalgruppenes store glansperiode var over. The Tornados mistet oppdriften, medlemmene kom og gikk – og bare et par år seinere hadde alle originalmedlemmene forlatt bandet.

Nedturen

Telstar-suksessen fikk også en bitter ettersmak for både Meek og The Tornados. Meek ble beskyldt og saksøkt for plagiat av en fransk komponist, og mens saken ventet på en avgjørelse i retten fikk produsenten og låtskriveren Meek ikke utbetalt royalties for sin innsats. 

Først i 1967 falt dommen og Meek ble frikjent for anklagene. Men for hans del kom kjennelsen for seint. Karrieren hadde stoppet opp mens den personlige gjelda vokste seg stor, og dypt deprimert og pengelens skjøt og drepte han sin husvert før han også tok sitt eget liv, bare uker før retten frikjente ham for plagiat-anklagene.

Nei til USA

Også for The Tornados ble «Telstar» på mange måter en nedtur. Da singelen gikk til topps i USA fikk de straks lukrative tilbud om å dra over dammen og turnere. Det ville de selvsagt svært gjerne, men lenge før «Telstar» ble en hit, hadde de skrevet kontrakt om å bli med på en pakketurné i Storbritannia, der The Tornados skulle ha et eget lite sett og samtidig backe Billy Fury.

De prøvde å komme seg ut av det de karakteriserte som «slavekontrakten» for å teste lykken i USA, men til ingen nytte. De måtte kuske rundt i Storbritannia i sin lille turnébil fram til turneen var ferdig og deres forpliktelser oppfylt, før de kunne dra til USA. Men da de kom så langt hadde «Telstar» allerede gjort sitt på de amerikanske listene, og interessen for å få dem over hadde dalt betraktelig. Det ble aldri noen USA-turné for The Tornados.

Tornados og Muse

Litt funfact til slutt? The Tornados rytmegitarist var George Bellamy, faren til Muse-sjef Craig Bellamy. Og hører du nøye etter på låten «Knights of Cydonia», som avslutter 2003-albumet «Black Hole Resolution», vil du også kunne høre melodilinjen til «Telstar» litt forsiktig gjemt i lydbildet. Som en hyllest fra sønn til far. 

Det var USA og Sovjet som det meste handlet om i romkappløpet. Men det var britiske Tornados som sendte «Telstar» til topps i oktober 1962.

Av Leif Gjerstad

Les også: Spørsmålet Muse-sjef Bellamy aldri fikk

Se også video: The Tornados «Telstar»

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *