Oslo/Bergen: Slår du følge med NRK-journalist Bård Ose, byr han deg på tre daglige pils. Eller for å være litt mer nøyaktig: tre P.I.L.S.
Sammen med NRK-kollega Finn Tokvam har Ose siden 2002 loset radiolytterne igjennom popmusikkens vidunderlige verden, der hvor det rundt neste hjørne alltid dukker opp en hysterisk morsom, underlig eller kanskje bare trist anekdote som er verdt å gjenfortelles.
Etter tretten år har nå radarparet funnet tida moden til å by på P.I.L.S. – altså Populærmusikk Ispedd Litt Sladder – også i bokform. Her tar forfatterne oss gjennom nærmere 300 sider med små og store hendelser fra pop- og rockhistorien.
– Vi har hatt det veldig artig på radio, men etterhvert fikk jeg mer og mer lyst å ha det litt mer gøy med dette temaet også i trykt form. Jeg har alltid likt litt rare markeringer, slike som finner sted litt utenom de klassiske jubileene. Det er artig med milepæler der vi kan feire det litt aparte, fastslår Ose entusiastisk.
Pop-almanakk
Boka er bygget opp som en almanakk med tre historier for hver dag hele året, inklusive skuddårsdag. Det gir totalt 1098 historier, jevnt fordelt på henholdsvis en hendelse, en bursdag og et dødsfall per dag.
– Det som fascinerer med denne bransjen er at den på mange måter synes å være unntatt vanlige regler for lovlig og god oppførsel. Det er blitt gjort veldig mye rart, som popstjernene er sluppet unna med. Å lese om popbransjen byr derfor på en blanding av glede og skuffelser. For samtidig som det er mye å le av, er jo mye av det også litt trist, kommenterer Ose.
Nyttig trivia
Mange av historiene som gjenfortelles vil vel normalt kategoriseres som «trivia». Men at det trivielle skulle være unyttig, er Bård Ose helt uenig i.
– Dette er jo noe av det mest nyttige vi har! Det er jo det jeg lever av, ler Ose før han påpeker at selv om det kanskje er trivielt, så er det også noe folk faktisk er opptatt av.
– Vi har behov for å senke skuldrene innimellom, og gode historier har alltid vært populære. Spesielt om de handler om stjerner.
Ose påpeker at de i liten grad driver med selvsensur, med hensyn til hva slags historier de kan presentere på radio og i bokform. Noen grenser har de likevel.
– Det handler mest om seksuelle temaer, slik som pedofili. Både Jonathan King og Gary Glitter er dømt for seksuelt misbruk av små gutter, men det hører ikke hjemme i en bok som denne. Det er jo bare trist.
Hendelser og tematiske historier
Historiene som er samlet i boka «P.I.L.S.» er til dels hentet fra det faste innslaget «Milepælen» i det ukentlige radioprogrammet, samtidig som Ose har bladd seg igjennom sitt store lager med musikkaviser fra 1970-tallet og framover for å finne flere historier.
I tillegg har Finn Tokvam bidratt med mange tematiske artikler, plassert innimellom de ulike dagene gjennom året.
– Til alle historiene og artiklene har vi også med forslag til sanger som er knyttet eller passer til hendelsen, forteller Bård Ose.
Mandag 26. oktober
Og siden denne saken publiseres mandag 26. oktober, kan vi jo avrunde med å presentere de tre hendelsene P.I.L.S. har med fra denne dagen.
* 1980: Paul Kantner får hjerneblødning i studio under innspilling av en ny plate med Jefferson Starship. Den amerikanske vokalisten og gitaristen blir brakt til sykehus, hvor legene sier det er liten sjanse for at han overlever. Men en tidligere ulykke, hvor Kantner hadde slått hull i hodeskallen, blir redningen for ham. Hullet letter nemlig på trykket som hodeskallen utsettes for, og Paul Kantner slipper unna episoden med bare en mild sjokkskade. Et halvt år seinere er han ute på turné igjen med Jefferson Starship for å promotere albumet «Modern Times». Vi spiller: «Stairway to Cleveland», fra albumet «Modern Times».
* 1963: Natalie Merchant blir født. Den amerikanske artisten jobbet i en helsekostbutikk da hun var 16, og var fast bestemt på å satse på en karriere som spesialpedagog for vanskeligstilte barn. Men så ble hun medlem av bandet Still Life, som senere fikk navnet 10.000 Maniacs og gjorde suksess som soloartist. Vi spiller: Natalie Merchant «Wonder»
* 1966: Alma Cogan dør av magekreft, 34 år gammel. Det var henne Paul McCartney gikk til da han hadde komponert «Yesterday», for å være sikker på at han ikke hadde kopiert en gammel melodi. Cogan var et levende leksikon når det gjaldt slagermelodier, og hun forsikret Paul om at den melodien var helt og holdent hans egen. Vi spiller: Alma Cogan «Dreamboat».
Hør også: P.I.L.S. 26.10
(gjengitt med tillatelse fra Bård Ose)
Av Leif Gjerstad