Utkastelsesordren Tronsmo bokhandel i Oslo fikk før helga provoserer og mobiliserer. Mandag hadde mer enn 10.000 meldt seg inn i Facebook-gruppa «Vern Tronsmo» og nesten 5800 satt sin signatur på en underskriftskampanje.
Onsdag 13. mars ble det kjent at Tronsmo hadde mottatt utkastelsesordre fra lokalene de har holdt til i over 40 år. Eiendomsselskapet Entra ønsker å rive den eksisterende bebyggelsen og erstatte den med en 13 etasjer høy bygning der Tronsmo ligger nå. Dermed har Norges uavhengige og internasjonalt best kjente bokhandel fått beskjed om å forlate lokalene før 1. august.
Storm og hoderisting
Dette har skapt storm og vantro hoderisting i bokkretser. Både forfattere, tegneserieskapere og andre i det litterære miljøet har protestert og krevd at Entra må omgjøre sin beslutning og la Tronsmo bli.
Men det er ikke bare «det litterære miljøet» som har protestert mot eiendomsselskapets umusikalske framferd. Facebook-gruppa «Vern Tronsmo, stopp Entra fra å rive Tulingården» hadde bare timer etter at den startet fått tommelen opp fra over 7.400 Facebook-brukere.
Og ved lunsjtid mandag passerte aksjonen 10.000, et tall som når dette skrives (mandag kveld) er oppe i 10.330. I tillegg hadde nesten 5800 på dette tidspunkt signert underskriftskampanjen på nettsiden Underskrift.no
Vil ha et fond
Styret i Tronsmo har svart på utkastelsesbrevet med å kreve at Entra oppretter et husleiefond på 20 millioner kroner, som skal dekke de økte utgiftene Tronsmo vil få etter flyttingen.
Et krav Entra ikke overraskende har karakterisert som urealistisk, mens prosjektdirektør Kristin Haug Lund overfor Dagsavisen hevder at de «aldri har hørt om noe liknende før».
Manglende forståelse, skuffende uvilje
LeffesLab har ingen grunn til å tro at Haug Lund ljuger, men er likevel overrasket over hennes utsagn. Det røper manglende forståelse og en skuffende uvilje til å vise et samfunnsmessig ansvar som burde føles naturlig for Entra. Det er tross alt bare fem måneder siden Staten solgte seg ned til under 50 prosent i børsnoterte Entra, og historien om Entra startet jo med at kontorbyggvirksomheten ble skilt ut fra Statsbygg i 2000.
Det hadde derfor ikke vært helt urimelig å forvente at Entra løftet blikket litt opp fra Excel-arkene med de strengt storkapitalistiske profittberegningene. Og hadde de gjort det, og akseptert at det finnes andre verdier som også bør med i regnestykket, ville de sett at det hadde vært mulig å gi Tronsmo plass i nybygget til vilkår bokhandelsen kan leve med.
Byforsker sterkt kritisk
For det handler selvsagt ikke bare om økonomi, det handler også om politikk. Og førsteamanuensis og byforsker Erling Dokk Holm, som for bare et par år siden satt i regjeringens fagråd for bærekraftig byutvikling, retter nå sterk kritikk mot Entras framgangsmåte. Han er ikke i tvil om at dette er dårlig politisk håndverk.
– Dette vil bli en omdømmebelastning både for Entra og for Universitetet. Jeg synes det er helt uforståelig at Entra bygger ut på denne måten uten å gi noe tilbake til samfunnet for å få realisert dette prosjektet, uttaler Erling Dokk Holm til Dagsavisen.
Regulert husleie i New York
Det som gjør Dokk Holms uttalelse ekstra interessant er at han i tillegg viser til den kapitalistiske storbyen New York i superkapitalistiske USA, som eksempel på at en annen løsning kunne vært mulig. Der, «i verdens mest kapitalistiske by», er husleiene i 1. etasje regulert. Av den enkle grunn at det ellers, med markedspriser, ville blitt helt dødt på gateplan i byen.
Og siden vi er innom Dagsavisen, har vi lyst til å avslutte med å sitere avisens politiske kommentator Hege Ulstein, som i sin kommentar om Entra vs Tronsmo sammenfatter slik:
«Dette er trollet i eventyret om Tronsmo: Stadig større, færre og mektigere eiendomsselskaper som jakter profitt, leier ut til stadig større og mektigere konsern som «brander» ulike «konsepter», og som synes vertikal integrering er noe av det flotteste som finnes. Når så store aktører setter hverandre stevne i et lite marked, males de små til grus og forsvinner».
Av Leif Gjerstad