Crosby, Stills, Nash & Young: Veteraner ser framover

(intervju opprinnelig publisert 1999)

Crosby, Stills, Nash & Young i 1970 (Foto: Wikiemdia Commons)
Crosby, Stills, Nash & Young i 1970 (Foto: Wikiemdia Commons)

Stockholm: Høsten 1969 gikk David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash & Neil Young i studio og spilte inn det legendariske «Deja Vu»-albumet. 30 år senere – og 10 år siden siste fellesprosjekt – har veteranene gjenopptatt samarbeidet og vendt blikket framover igjen, med albumet «Looking Forward».

– Da vi bestemte oss for å kalle oss Crosby, Stills, Nash & Young var det nettopp for ikke å bli låst i et band, men ha frihet til å gjøre ting på egen hånd. Denne friheten har vi brukt ved bare å jobbe som kvartett når vi virkelig føler for det, og ikke fordi det forventes av oss. Og denne gangen hadde alle lyst, er 53-årige Neil Youngs enkle forklaring på gjenforeningen.

Sammen med David Crosby (58) og Stephen Stills (54) har han tatt turen til Stockholm for å skape litt blest om «Looking Forward», mens fjerdemann Graham Nash (57) sitter hjemme i USA med to brukne bein etter en båtulykke tidligere i høst.

-Han sitter i rullestol og kjeder seg, men har det etter forholdene bra, forsikrer David Crosby og tilføyer at Nash helt sikkert vil være helt frisk når kvartettens første turne på 25 år sparker i gang i Denver 24. januar. En turné ikke bare amerikanske fans ser fram til, men også europeiske, siden det ryktes at gruppa planlegger en turnerunde også på denne siden Atlanteren, mest trolig til neste sommer.

-Om vi kommer hit avhenger av hvordan det går i USA. Har vi det gøy så er muligheten der, men samtidig har vi alle familier og mandre andre gjøremål som vanskeliggjør det å være hjemmefra så lenge, kommenterer trioen forsiktig ryktene med.

Mange feller

Når CSNY legger ut på sin nye turné er det ikke små intime klubber som står på spilleplan, men haller av den virkelig store typen.

-Det var gøy i 1974, og nå er utstyret så mye bedre og alt så mye enklere at det sikkert blir moro også denne gangen. Sammen har vi 900 sanger å velge blant, og selv om bare 200 av dem er gode nok er det likevel et godt grunnlag, kommenterer Crosby og Stills sorgløst mens Young derimot virker noe mer skeptisk.

-I dag er musikken en stor multimillionbransje, og det finns mange fallgruber å snuble i når det blir for stort.. Det kan bli så pompøst og oppblåst at nærkontakten med publikum blir erstattet med hult publikumsfrieri. Disse fellene må vi unngå å falle i ved å fokusere hundre prosent på musikken. For hvis du virkelig klarer å skape nærkontakt med massene på dine egne premisser kan det være en fantastisk opplevelse. Vi håper vi får det til. Vi skal i hvert fall gjøre vårt beste, lover Young.

Stor begivenhet

At CSNY gjenopptar samarbeidet er en av rockhøstens store begivenheter for alle som har lagt tenåringskvisene bak seg. Noe som egentlig er et lite paradoks, dersom man innvilger seg et kynisk tilbakeblikk på de fires respektive karrierer.

Riktignok har Neil Young lenge vært etablert som en av rockens store og mest betydningsfulle sjefsrockere, men rullebladet for Crosby, Stills og Nash de siste 25 årene er på langt nær like imponerende. Enten de har prøvd seg på egen hånd eller sammen, har resultatet ofte blitt nokså tannløst. Men kanskje er nettopp det også grunnen til den store interessen for «Looking Forward», nå som de har klart å få med seg Young igjen for første gang siden «American Dream» i 1988?

Sammenflettde røtter

-Vi har røtter som knytter oss sammen, og denne gang fungerte samarbeidet utmerket. Vi klarte å finne tilbake til mye av den kjemien som gjorde «Deja Vu» så vellykket, sier Stephen Stills som har fått dårlig hørsel siden sist. Noe som ikke har lagt en demper på humøret, for både han og Crosby fleiper ofte og mye under seansen, mens Young derimot svarer langt mer reflektert, der han skuler granskende på forsamlingen fra under sin hatt. Han er også den av de tre som åpent innrømmer at «American Dream» ikke var særlig vellykket.

-Den ble til fordi vi hadde lovt David å spille inn en CSNY-plate dersom han klarte å bli stofffri. Det klarte han heldigvis, men det gjør jo ikke musikken bedre av den grunn.

-Jeg taklet ikke berømmelsen, og ble så «fucked up» som det går an å bli. Leksen jeg har lært er at den beste forsikringen for et godt liv er å ha et trygt familieforhold, sunne hobbyer og ellers leve mest mulig normalt sammen med andre mennesker, kommenterer Crosby sine erfaringer med, før han klarte å gjenvinne kontrollen over sitt liv etter et mangeårig stoffmisbruk som midt på 80-tallet kulminerte med to år i et Texas-fengsel.

Samarbeid

«Looking Forward» er på alle måter et samarbeidsprosjekt, med 12 låter nokså jevnt fordelt på de fire. Neil Young har fire, Stills tre, Crosby og Nash to hver, mens den siste låten er skrevet av Denny Sarokin.

Opprinnelig var det imidlertid ment som nok et trioprosjekt uten Young, men kontakten mellom Young og Stills da de jobbet med en CD-boks med sitt gamle band Buffalo Springfield, resulterte i at også Young ble med på «Looking Forward». Til gjengjeld virker nå skjebnen til Buffalo Springfield-boksen heller uviss.

-Vi hadde masse minner fra den tida og de låtene, men gjenhøret ble ikke helt slik vi forventet. Det var sterkt følelsesmessig, men musikalsk var det en nedtur, hevder Young som kommer med ny soloplate til vinteren. Og som fortsatt jobber med Young-boksen som første gang ble lovet i 1995 og som så sent som i sommer ble lovet denne måneden – men som Young nå bekrefter «drøyer enda litt».

-Men i august i neste år kommer boksen, med åtte CDer og to DVDer, sier Young til NTB Pluss rett før trioen forlater rommet. Uten at vi av den grunn tør garantere at så vil skje….

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i NTB i oktober 1999)

Les også: Graham Nash – fotograf før gitarist (intervju fra 2005) 

One thought on “Crosby, Stills, Nash & Young: Veteraner ser framover

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *