Voodoo-blanding i Dr. Johns resept

Dr. John har alliert seg med yngre, britiske musikere på sin nye plate. (Foto: Wikimedia Commons)

Roskilde: For 30 år siden «stjal» Dr. John studiotid fra Sonny & Cher og spilte inn den psykedeliske voodoo-mystiske klassikeren «Gris Gris». Nå har han alliert seg med en rekke unge britiske musikere og sneier i hvert fall innom gamle voodoo-trakter på albumet «Anutha Zone».

– Det er ikke ønsket om å gjenskape «Gris Gris» som har ført meg dit jeg er på mitt nye album. På en lang vandring i ulike retninger er det bare naturlig at du innimellom havner i nærheten av hvor du tidligere har vært, sier 56-åringen med sin karakteristiske slepende sørstatsaksent til NTB Pluss.
På «Anutha Zone» samarbeider han blant annet med Paul Weller, Jools Holland og diverse medlemmer fra Ocean Colour Scene, Portishead, Primal Scream, Supergrass og Spritualized, mens plata er produsert av John Leckie.

– Kontakten med dette miljøet skyldes mye Paul Weller, som spilte inn min gamle «Gris Gris»-låt «Walk On Guilded Splinters» for et par år siden. Siden den gang har jeg gjestet på Spiritualizeds plate, samtidig som jeg ble invitert med på «Perfect Day»-singelen. Nå har jeg i stedet trukket dem inn i mitt eget prosjekt, og det har vært en fornøyelse å spille med disse unge engelskmennene, fastslår Dr. John. Som da han platedebuterte i 1968 kalte seg Dr. John The Night Tripper, men som også har operert under sitt eget navn Mac Rebennack.

– Kjært barn, mange navn, sier veteranen med et smil.

Bekymret 

Dr. John er oppvokst i New Orleans, og det er påvirkningen herfra, blues, swamprock og voodoo, som har fargelagt hans musikk siden. I dag bor han i New York, men virker oppriktig bekymret for utviklingen i sin gamle hjemby.

– Jeg er ofte på besøk der, og blir like frustrert hver gang. Det er mange unge, gode musikere i New Orleans, men forholdene de må jobbe under er elendige. I min tid fantes det mange spennende klubber å spille på, men nå er nesten samtlige lukket. Bare turiststedene på Bourbon Street og enkelte restauranter og hoteller gjenstår, mens mange musikere går arbeidsløse og uten både hjem og penger, sukker Dr. John.  Og tilføyer:

– Musikk- og underholdningsbransjen har aldri vært og er fortsatt ikke den mest ærlige. Da jeg vokste opp var det veldig vanlig at bakmennene snøt artisten. Og businessfolkene hadde som regel ganske lett spill, siden svært få musikere hadde noen som kunne hjelpe dem i økonomiske spørsmål. Jeg rotet i hvert fall så mye med penger at det er først nå, i en alder av godt over 50 år, at jeg har kunnet kjøpe meg en bil.

Omfattende bakgrunn 

Som musiker har Dr. John vært aktiv siden midten av 1950-tallet. Fra denne tida kan han gjenfinnes som Mac Rebennack på innspillinger med artister som Professor Longhair og Joe Tex, mens han noen år seinere også jobbet som produsent og arrangør.

Dette førte ham til Los Angeles, og et samarbeid med folk som Phil Spector, Frank Zappa og Sonny & Cher. Det var også her Rebennack spilte inn «Gris Gris» og i samme prosessen ble til Dr. John The Night Tripper.

– På det tidspunktet jobbet jeg med Sonny & Cher. De hadde booket et studio i Los Angeles, men stakk avgårde for å spille inn en film. Jeg benyttet anledningen til å flytte inn i studioet og brukte deres tid til å lage mine egne saker. Ellers ville jeg aldri hatt råd til – og neppe heller fått sjansen til – å spille inn «Gris Gris», minnes Dr. John sin sensasjonelle debut med.

Fra sjela 

Blandingen av psykedelia, swamprock, blues, kreol og voodoo – eller «gris» som Dr. John valgte å kalle denne blandingen – etablerte ham som en av New Orleans ledende stilskapere. Selv nøyer han seg med å erklære at «gris» er en del av røttene for alle fra New Orleans, men at mange ikke hadde oppdaget det selv på det tidspunktet.

– «Gris» er en del av min kultur, og sangene mine kommer fra sjela. Musikk er en ånd som gjennomstrømmer deg før den lister seg ut i en eller annen bestemt form, sier Dr. John som kan se tilbake på drøye 25 album og som hevder å ha «tusenvis» av låter liggende. Men å svare på vårt spørsmål om framtidsplaner avslår han høflig.

-Å snakke om framtiden er å frarøve den all magisk kraft. Dessuten blir den likevel ikke det du tenker deg på forhånd. Slik livet stadig tar nye vendinger, slik endrer også framtiden seg.

Av Leif Gjerstad

(Intervjuet ble første gang publisert i NTB 7. juli 1998)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *