(Intervju første gang publisert februar 1985)
Oslo: Hva gjør en ettertraktet popgruppe på en fridag, midt i en seks uker lang, hektisk turné? Spandau Ballet satte seg på et fly i Frankrike med destinasjon Oslo, bare for å være med i Lørdagsbilaget!
– TV er et viktig medium for å nå ut til å så mange som mulig samtidig som det ikke akkurat er det mest anstrengende arbeidet her i verden. Så får jeg bare akseptere at TV-intervjuer og playback-opptak heller ikke er så altfor spennende. Ingen jobber er vel bare moro hele tiden, sa Gary Kemp, gitarist og komponist i Spandau Ballet, da vi snakket med ham under en kort pause i Lørdagsbilagets TV-studio.
Han virket avslappet og mer opptatt av torsdagens konsert med Spandau Ballet i Skedsmohallen (like utenfor Oslo) enn gruppens TV-opptreden.
– Vi er proffe og yter selvsagt også maksimalt foran TV-kameraet, men hjertet ligger på
konsertscenen og hos fansen. Konserter er blitt en viktig del av vår virkelighet, fortsetter Kemp, vel vitende om at hans virkelighet i dag er en helt annen enn da han startet bandet i 1979.
– Vi ville være en motvekt til pønken. Vi var lei deres evige rop om at alt var jævlig og at det ikke fantes noen fremtid. Sammen med en del andre utviklet vi derfor et miljø hvor klær, dans og positiv musikk var viktig. Dette miljøet ga individene positiv selvfølelse, og viste at det var mulig for enkeltmennesker å påvirke sin egen situasjon i positiv retning.
Champagne-rock
Denne holdningen til livets realiteter førte til at Spandau Ballet av mange ble sett på som et slags symbol på den overfladiske «champagne-rocken». Men vokalist Tony Hadley fnyser bare av dette.
– Kritikken kom først og fremst fra middelklasse-intellektuelle som ønsker å glorifisere den utsultete og arbeidsløse musikeren. Vi kommer fra arbeiderklassen, og vi vet hva det vil si å være fattig. Derfor ser vi heller ikke noe galt i at et av våre mål var å bli rike.
Livsstil for individualister?
Spandau Ballet har hatt en enorm suksess i sitt hjemland. Deres forrige LP «True» toppet salgslistene i flere uker samtidig som seks av de i alt åtte låtene på LPen ble store singelhits. Og «Parade», Spandau Ballets nyeste LP, fortsetter triumfmarsjen. Både på LP- og singellisten, hvor foreløpig fire av platens åtte kutt har plassert seg.
– Jeg tror vår livsstil og våre klær appelerer spesielt til de som ønsker å framheve sin egen identitet. Ellers gjelder det vel for oss som for de fleste andre band: at musikk først og fremst handler om å ha det gøy. Sier Hadley før TV-kameraene og plikten kaller igjen.
Av Leif Gjerstad
(Intervju publisert i flere aviser første gang februar 1985. Denne versjonen er hentet fra Bergens Tidende 15. februar 1985)