Drugs som funket

The Verve toppet listene i september for 25 år siden med singelen «The Drugs Don’t Work» (Foto: The Verve/Facebook)

«The Drugs Don’t Work»» sang Richard Ashcroft og The Verve I 1997. Og det funket så godt at The Verve gikk helt til topps på listene det året.

Hele historien om The Verve er jo av det bittersøte slaget, for å si det med deres andre store hit «Bitter Sweet Symphony». Bandet fra Wigan, en snau time nordvest for Manchester, var på godt og vondt inspirert av Madchester-scenen, de var på godfot med Oasis og de dyrket en livsstil hvor «drugs» utgjorde en naturlig del.

Kan godt være at det påvirket musikken deres positivt, og ifølge forståsegpåerne fikk bandets to første album langt mindre oppmerksomhet enn de hadde fortjent. For de var bra! Men samtidig fikk The Verve ry på seg for å være en ustabil gruppe, der de stadig snublet grunnet fyll og dop. Og til slutt ble stemningen i bandet så ille at de bestemte seg for å oppløses.

Hadde noe ugjort

Det gjorde de i 1996, men følelsen av at de faktisk hadde noe ugjort fikk dem snart til å komme sammen igjen, og vinteren 1997 gikk de i studio for å spille inn tredjealbumet «Urban Hymns»Resultatet kjenner vi. Førstesingelen «Bitter Sweet Symphony» ble sluppet i juni, og sikret den bandet deres store gjennombrudd. Andresingelen «The Drugs Don’t Work» i begynnelsen av september fulgte opp og gikk helt til topps. Og endelig, da albumet ble utgitt seint samme måned var suksessen allerede sikret. «Urban Hymns» ble en av 1990-tallets største klassikere – og største salgssuksesser.

I den forstand kan man kanskje si at linjen «the drugs don’t work» ikke passet så altfor godt inn på The Verves erfaringer med den låten. Men, det var da jo ikke listesuksess Richard Ashcroft filosoferte rundt, da han skrev låten. Kanskje var det ikke en gang om dop i det hele tatt?

Love is the drug?

Selv har han i hvert fall kommet med tvetydige meldinger om sangens opprinnelse. I et tidlig intervju uttalte han at sangen, som var skrevet i 1995, bare var en grim beskrivelse av virkeligheten. Han tok drugs, det funket dårlig for ham, men han fortsatte likevel. Men da låten ble en suksess tonet han ned det budskapet og beskrev heller låten som en kjærlighetslåt, hvor drugs ble brukt som en metafor for sinnstilstanden kjærlighet kan sette mennesker i.

De to melankolske og orkestrerte balladene «Bitter Sweet Symphony» og «The Drugs Don’t Work» ble uansett to musikalske fulltreffere. Og da utgivelsen av sistnevnte i tillegg fant sted dagen etter prinsesse Dianas bortgang, fikk den dystre låten en ekstra dimensjon som stemningsbarometer de britiske øyer.

Nedturen

Men, for å vende tilbake til utgangspunktet. I det lange løp funket kanskje ikke drugs for The Verve likevel. De interne motsetningene i bandet blusset snart opp igjen, og ikke lenge etter «Urban Hymns»-suksessen gikk medlemmene nok en gang hver sin vei. Riktignok er det siden blitt noen gjenforeninger og i 2008 til og med et album, «Forth», men storhetstiden for The Verve endte da «Urban Hymns» og «The Drugs Don’t Work» hadde gjort sitt, for 25 år siden denne høsten.

Av Leif Gjerstad

Se også video: The Verve «The Drugs Don’t Work»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *