To uker etter at Oliver Lovrenski ble den yngste vinneren noensinne av Bokhandlerprisen, kan han i kveld få nok en pris. Han er en av fire nominerte i Brageprisens skjønnlitterære kategori.
Det er sjeldent en debutant får så mye oppmerksomhet som Lovrenski har fått i høst med sin oppvekstroman «Da vi var yngre». Superlativene har haglet, nye opplag er trykket – og prisnominasjonene er kommet. Først til Bokhandlerprisen som han vant, og deretter altså til Brageprisen som deles ut i Oslo i kveld.
Det er ofte et stort sprik mellom de nominerte til Bokhandlerprisen og Brageprisen, men i år virker juryene nokså samstemte. Av de fire skjønnlitterære bøkene som er Brage-nominert var hele tre nominert også til Bokhandlerprisen. Foruten Oliver Lovrenski gjelder det Vigdis Hjorth med «Gjentakelsen» og Frode Grytten med «Den dagen Nils Vik døde». Den fjerde Brage-nominerte er Lars Ramslies roman «Fjellet, geværet, vannet».
Veteraner og debutanter
Ramslies bok er også den ene av de nominerte som jeg så langt ikke har rukket å lese. Men alle de tre andre har jeg hatt så stor glede av å lese at jeg ikke vil ha noen betenkelighet med å konkludere «fortjent vinner», uansett hvem av dem som måtte vinne.
Som debutant er Oliver Lovrenski nødvendigvis helt ny i denne sammenheng. De andre tre er mer rutinerte i prissammenheng, og både Frode Grytten og Vigdis har hver sin Brage-statuett fra før. Grytten fikk en skjønnlitterær Brage i 1999 for romanen «Bikubesong», mens Vigdis Hjorth ble tildelt Brages Hederspris i 2014.
Tre andre klasser
De andre Brage-kategoriene er i år Sakprosa, Barne- og ungdomsbøker samt Sakprosa for barn og unge. De nominerte i disse klassene finner du her.
Totalt er det 16 Brage-nominerte, fordelt på ni forlag. Både CappelenDamm og Aschehoug står med tre nominerte hver, mens Oktober, Kagge og Samlaget har to hver.
Av Leif Gjerstad