«Forfatteren gir full gass fra side en og holder klampen i bånn helt til siste slutt», sammenfatter VGs anmelder Julie S. Werenskiolds thriller «Et lite, etisk feiltrinn» med.
Aktuell med thrilleren «Et lite, etisk feiltrinn» på Gyldendal
Kort om deg selv?
– Journalist fra Oslo som har jobbet mye fra New York og Los Angeles, og levert til blant annet Dagens næringsliv og VG. Har studert film og dramaturgi, og dette hjalp meg i skrivearbeidet.
Når skjønte du at du ville bli forfatter?
– En dag bestemte jeg meg for å skrive en spenningshistorie som hadde murret i bakhodet på grunn av nyhetsbildet. Jeg syntes historien passet best i bokform. Min far, Nils, skrev bøker, så jeg visste at betingelsene er hardt arbeid, og mer arbeid, litt som i frilansjournalistikken. Inspirasjonen kom fra nyhetene.
Hva handler boka di om?
– Om journalister og spioner: En frilansjournalist som er litt for glad i fest og moro takker ja til å gjøre en global braker av en story, men får snart vite at noe er muffens med saken. For å redde ansikt legger hun ut på en livsfarlig jakt etter sannheten, blant annet til en getto i Los Angeles og til Europas grensetrakter. Samtidig herjer innlegg om innvandring, rase og religion i sosiale medier.
Kan du si noe om hvordan du fikk idéen til akkurat denne boka?
– Fra det at overvåkning, sosiale medier og fake news har eksplodert i omfang og rekkevidde de siste årene. Denne relativt nye adgangen til å rekruttere tilhengere brukes av alt fra nazister og islamister til koronafornektere og supermakter. Samtidig gjør den spalteplassen i mainstream-mediene mer attraktiv for dem som vil styrke sine egne interesser, også for fremmede nasjoner.
Kombinasjonen med enkelt-journalistenes nye digitale sårbarhet, i form av overvåkning og hacking av privat informasjon, synes jeg er thriller-skummel – også i det virkelig liv.
Hvis du har fri og ikke skal skrive, hva vil du da helst bruka tida på?
– Da… vil jeg lese nyheter. Men noen ganger vil jeg bare nyte solnedgangen over havet.
Av Leif Gjerstad