Daevid Allen død

Daevid Allen døde fredag 13. mars. Dette bildet er fra 2009. (Foto: Wikimedia Commons)
Daevid Allen døde fredag 13. mars. Dette bildet er fra 2009. (Foto: Wikimedia Commons)

Fredag 13. mars kom den triste beskjeden om at kreften krevde Gong-sjefens liv. Allen ble 77 år.

Beskjeden var ikke uventet, men kom kanskje likevel litt tidligere enn forventet. For det er bare få uker siden Allen varslet sine fans, slik gjengitt også på LeffesLab, at han hadde gitt opp kampen mot kreften og forsonet seg med at han snart skulle dø. Men ifølge Allen var det den gang med et tidsperspektiv på «innen seks måneder». Det ble bare en måned.

Med Daevid Allens bortgang har rocken mistet en av sine mest originale og lekne musikere. For sær kanskje for de store massene, men som grunnlegger av først Soft Machine deretter Gong og endelig som soloartist har Allen satt sine klare spor, med sin uredde og originale utforsking av psykedeliske, kosmiske og jazzete klanger og strukturer.

 Beat-Inspirert

Allen var opprinnelig fra Australia, men hektet på beat-litteraturen dro han i 1960 til Paris for å komme tettere innpå Europas litterære miljø. Her traff han blant annet William Burroughs, før han startet en frijazzgruppe med blott 16-årige Robert Wyatt som et av medlemmene.

Allen beveget seg videre fra Paris til London, hvor han sammen med Wyatt, Kevin Ayers og Mike Ratledge i 1966 dannet The Soft Machine (navnet hentet fra tittelen på en Burroughs-bok). Men da Allen etter en Europa-turné ble nektet innreise i England, måtte han trekke seg fra Soft Machine, dro tilbake til Paris og litt seinere videre derfra til Mallorca.

Gong

Her jobbet han på sitt første soloalbum «Banana Moon» som kom i 1970, og med base i Paris fulgte Gongs debutalbum «Electric Camambert» året etter. Da Gong ble store midt på 1970-tallet, var Allen allerede på vei videre, men helt siden den gang spinner hans historie mye rundt Gong og Planet Gong. Med stadige gjenforeninger og nye utgaver av Gong i en eklektisk stil som passet Allens lekenhet og utforskertrang, men som også gjorde at han for folk flest ble mer usynlig.

Allen var aktiv fram til sin død, både med Gong-prosjekt og soloarbeid, og undertegnede fikk gleden av å se ham på en liten klubb i Camden i London så seint som for to år siden. Frykten for at vi kanskje skulle få se en «gammel mann som bader i nostalgiske minner» viste seg å være helt ubegrunnet, og i stedet ble det en meget hyggelig kveld med en artist som fortsatt var nysgjerrig og likte å utforske det musikalske landskapet som lå foran ham.

Allen sto på scenen for aller siste gang 27. februar i England, hvor han leste et dikt. Derfra dro han tilbake til fødelandet Austrailia, hvor han døde med sine fire sønner samlet ved sengen.

Allen vil bli savnet.

Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *