Verden ventet på dem, men Vietnam-krigen torpederte deres internasjonale drømmer. Det ble retur til Danmark og kursendring. Fem tiår seinere er de fortsatt aktive og denne uka holder de tre konserter i Norge, først i Oslo onsdag, så Trondheim fredag og Bodø lørdag.
Da hippiebølgen og den psykedeliske rocken regjerte på seint 1960-tall, sto danske The Savage Rose i fremste skandinaviske ledd. Med de klassisk-skolerte brødrene Thomas og Anders Koppel som musikalske veivisere og vokalist Annisette Hansen som dynamisk frontfigur fikk bandet et stort gjennombrudd allerede med debut-LPen «Savage Rose» i 1968.
Så stort faktisk at deres livedebut like gjerne fant sted på den store scenen på Tivoli, som den gang helst ikke slapp til rockeband, men som gjorde et unntak for The Savage Rose.
Suksessen fortsatte med andrealbumet «In the Plain» seinere samme år, og nå ble også det store utland obs på dem. Etter å ha turnert Skandinavia og Europa ble de invitert til USA, der de turnerte et par måneder med Newport Jazz Festival som et stoppested.
Utlandet kaller
Alle piler pekte oppover, de gikk i studio i Los Angeles og det store plateselskapet RCA Victor lokket med en fet platekontrakt. De hadde stor tro på det danske bandet og la planer for en omfattende internasjonal lansering. Verden ventet på The Savage Rose. Alt som manglet var de danske musikernes signatur på kontrakten.
Så skar alt seg. For da kontrakten lå på bordet klart for signering fikk bandet beskjed om at før den store internasjonale lanseringen fant sted, måtte The Savage Rose til Vietnam for å spille for de amerikanske troppene.
– Vi var en del av peace & love-bevegelsen og motstander av Vietnam-krigen. Å skrive under på en kontrakt som forpliktet oss til å spille i Vietnam var umulig. Det kunne vi bare ikke gjøre, kommenterer Annisette Koppel i en fersk tv-dokumentar på Danmarks Radio.
Politisk musikk
I stedet for internasjonale arenaer, vendte derfor The Savage Rose hjem til Danmark igjen. Et gryende politisk engasjement førte til at de snart kuttet båndene med den etablerte platebransjen, og i tidsriktig revolusjonær ånd skiftet de samtidig fra engelsk til danske tekster. Fra å ha vært et flippete hippieband ble The Savage Rose et folkorientert band med politiske budskapstekster.
Det gikk bra i noen år, men da den politiske bølgen la seg havnet The Savage Rose i en bakevje. De var kastet på historiens søppelhaug, og selv om Koppel-brødrene og Annisette (som nå også var blitt sammen med Thomas Koppel) holdt liv i bandet og blant annet spilte et par ganger i Albania, var de færreste i hjemlandet interessert.
Så ute var de faktisk at da Thomas Koppel en gang på 1980-tallet selv ringte Roskilde-festivalen for å høre om de kunne få opptre der, var tilbudet de fikk å spille på parkeringsplassen for folk på vei inn. Koppel takket nei og la på.
Comeback
Der kunne historien med The Savage Rose ha endt, men mot alle odds gjorde de et sterkt comeback på 1990-tallet. Med sin første engelskspråklige langspiller på 20 år, det LA-innspilte albumet «Black Angel» (1995), ble bandet sågar belønnet med en dansk Grammy for årets beste rockealbum.
Thomas og Annisette Koppel var igjen akseptert i det gode selskap, men da Thomas Koppel i 2006 døde av hjerteinfarkt mens de var i Costa Rica regnet de fleste med at nå var i hvert fall The Savage Rose historie. Det tenkte muligens også Annisette mens hun sørget tapet av sin mann, men igjen ville skjebnen det annerledes. Hun ble bedt om å synge på en politisk markering og ble så varmet av velkomsten at lysten til å fortsette meldte seg.
Holder fortsatt
Det har siden resultert i fire nye The Savage Rose-album og flere turneer. Blant annet med en bejublet konsert på Orange Scene i Roskilde i 2017. Jeg var selv tilstede, og må vel bare innrømme at jeg stilte med nokså lave forventninger. Men det tok ikke mange minuttene før jeg innså at jeg hadde tatt helt feil. Bandet var tett og Annisette var fortsatt like karismatisk mens stemmen både hadde den kraften og det sjelfulle uttrykket som skulle til for å trollbinde publikum.
Det er nå sju år siden, men minnet etter en stor opplevelse lever fortsatt. Siden har jeg ikke sett The Savage Rose, men forhåpentligvis er 76-årige Annisette Koppel fortsatt i god form. Da kan konserten onsdag bli et meget trivelig gjensyn med et av nordisk rockhistories viktigste band.
Av Leif Gjerstad
Les også: Dansk villrose i full blomst (intervju fra 1996)