Etter noen rolige sommeruker har covid19 gjort seg mer gjeldende igjen og uroen for flere syke og nye restriksjoner har steget. Unge befinner seg ikke i risikogruppen, men boka «Virusvår» gir et godt bilde av hvordan også de er blitt preget av pandemien.
I boka «Virusvår» deler 24 unge i alderen 13-20 år fra ulike deler av landet sine tanker med oss om covid19 og den spesielle våren der Norge nærmest stengte ned over natta. Vi gikk inn i en unntakstilstand med stengte skoler, restauranter og kulturliv, mens voksne og unge best de kunne måtte prøve å utføre sitt arbeid hjemmefra.
Dette scenarioet ligger i bunn når de 24 ungdommene deler sine opplevelser, tanker og inntrykk med oss i «Virusvår». Og de gjør det gjennom såvel kortprosa og noveller som dikt og scenetekster. Men selv om uttrykksformen de bruker kan skille seg mye fra hverandre, kretser tematikken i de aller fleste tilfellene rundt konsekvensene av stengte skoler, med savn av venner og ensomhet som to naturlige og sentrale stikkord.
Samtidig stiger uroen for det ukjente opp gjennom sidene. Hvordan skal man forholde seg til viruset og smittevern, hvilken kontakt er mulig å ha med venner og familie, er mine foreldre/besteforeldre i faresonen og ikke minst: hva slags framtid møter oss på den andre siden av pandemien? Det er spørsmål som stilles og reflekteres over.
Varierte blikk
Nivået på bidragene er jevnt over høyt. At noen skildrer pandemien ut i fra egne erfaringer og tanker, mens andre velger et mer utvendig og observerende blikk skaper ønsket variasjon, samtidig som virusvåren og den spesielle situasjonen vi har opplevd dette året knytter det sammen til en naturlig enhet.
Bokas yngste bidragsyter, 13-årige Pia Eiersland fra Kristiansand, har også injisert litt avslappende humor i boka, ved å betrakte pandemien gjennom et katteperspektiv. Med undring over hvorfor hennes mennesker er så mye hjemme og bruker så mye tid foran skjermen, mens de går litt mer slumsete kledd og har sluttet å klemme hverandre.
Boka er et resultat av en skrivekonkurranse for ungdom utlyst av DUS (Den unge scenen) og de litterære bidragene skal også bearbeides til en teaterforestilling i regi av DUS.
Av Leif Gjerstad