1. januar overtok Sverige formannskapet i EUs ministerråd. I den anledning har Sverige nå sluppet en «offisiell» spilleliste med svensk musikk på Spotify.
Formannskapet går på omgang blant EUs medlemsland, og det neste halvåret er det Sverige som innehar den posisjonen i EUs ministerråd. Det er en tradisjon i EU at landet som innehar formannskapet markerer dette med en spilleliste med musikk som skal være representativt for landet. Svenske myndigheter har i den anledning lagd spillelista «Songs from Sweden», med 58 låter.
Utvalget er kommet i stand etter at alle i regeringskansliet (en politisk styrt forvaltningsmyndighet under Sveriges regjering) har fått foreslå låter til lista, som deretter er satt sammen av de som flest har foreslått, supplert med noen andre for å sikre sjangerbredde og at minoritetsspråk blir representert..
ABBA, Europe, Robyn, Avicii , First Aid Kit og Zara Larsson er selvsagt blant de utvalgte i likhet med eldre helter som Evert Taube, Monica Zetterlund og Cornelis Vreeswijk, men også svenskspråklige artister som Håkan Hellström, Veronica Maggio, Timbuktu, Bob Hund og Christer Sjögren er representert. Men det er ikke bare svenske artister med på lista. Man har også gitt plass til superprodusent Max Martin, og innspillinger han har gjort med Coldplay, BTS og Justin Timberlake.
Blir kritisert
Lista er ikke uventet blitt møtt med en hel del kritikk, dels for å være altfor trygg og kommersielt innrettet og dels for å være lite representativ. Det blir blant annet påpekt at gangstarap, som har stått veldig sterkt i Sverige de siste årene, ikke er med i det hele tatt. Kanskje fordi det passer dårlig med statsminister Ulf Kristersson og lekekamerat Jimmie Åkessons politiske visjoner?
Jeg skal ikke kommentere det videre her, men det er i hvert fall klart at skulle jeg plukke ut en «Songs from Sweden»-spilleliste ville den sett ganske så annerledes ut enn den offisielle som nå er presentert. Det styrker meg også i skepsisen til den svenske regjeringens forslag om å lage en svensk litteraturkanon. For når det kommersielle fokuset er så sterkt som her, må man kanskje forvente at myndighetene ville tenkt litt i de samme baner innenfor litteraturfeltet også?
Av Leif Gjerstad
Her er spillelisten «Songs From Sweden»