6. mars 1921 styrtet den svenske flypioneren Gustav von Segebaden i døden under en flyoppvisning i Oslo. På hundreårsdagen for den fatale ulykken hedres han nå på plate av Bjølsen Valsemølle.
Singelen «Løytnant von Segebadens fly» er skrevet av Trond Ingebretsen og bygger på en historie han har båret med seg siden guttedagene. Og som igjen bygger på en øyevitnefortelling fra den dramatiske hendelsen. Ingebretsens far og farfar var nemlig blant de 25.000 tilskuerne som hadde tatt turen til Bygdøy i daværende Kristiania for å se på den svenske flyakrobaten. Men den spektakulære oppvisningen med looper og alt som hører til fikk en brå slutt da en vinge knakk. Flyet med Von Segebaden styrtet 300 meter rett ned i døden.
Faren så på
– Ulykken gjorde et stort inntrykk på min far, og jeg fikk høre ham fortelle historien flere ganger under min oppvekst. Opplevelsen var åpenbart ganske traumatisk, og sikkert en viktig grunn til at han selv aldri gikk ombord i et fly, forteller Ingebretsen.
Historien fra barndommen har fulgt den 72-årige lederen for Bjølsen Valsemølle hele veien, og i bakhodet har han lenge tenkt at «dette må bli en sang!». Noe det aldri er blitt, før nå.
– Jeg har det ofte slik, at ideer kverner i hodet før alt liksom faller på plass. Da jeg igjen begynte å tenke på Von Segebaden for et par år siden sjekket jeg kalenderen. Og da jeg oppdaget at det i 2021 var hundre år siden ulykken fant sted var det ingen tvil. Skulle jeg noen gang skrive en låt om hendelsen, måtte det skje nå, til hundreårsjubileet, forklarer Ingebretsen.
Luftig video
Denne uka slippes singelen – og sammen med den en (fly)video regissert av hans gode venn og filmregissør Knut Jorfald.
– Han kan alt om fly, og tente straks på forslaget, forteller Ingebretsen. Paret tok kontakt med Kjeller flyhistoriske museum, og da videoen skulle spilles inn fikk de bli med opp i lufta med en gammel dobbeldekker fra 1920-årene.
– Planen var å fly over Oslo, men det blåste så kraftig den dagen at vår pilot vegret seg. Vi måtte nøye oss med en flytur over Kjeller, men vinden var uansett så kraftig at det lette flyet krenget i vindkastene og liksom danset rundt på himmelen. Det var spennende!
Kanskje var det også litt skremmende, bekrefter Ingebretsen på vår lille antydning i den retning.
– Jeg spurte piloten om vi hadde fallskjerm og slikt, dersom noe skulle skje. Men han sa bare rolig at «Trond, dette går bra. Vi kommer trygt ned». Så da måtte jeg jo bare stole på ham.
Kan bli et album
I første omgang slippes «Løytnant von Segebadens fly» som en enkeltstående singel, men Ingebretsen utelukker ikke at den vil havne på et album om ett år eller to.
– Neste år er det 40 år siden Bjølsen Valsemølle platedebuterte med albumet «Fem på midnatt». Det markerer og feirer vi med en ny singel med arbeidstittel «Den lange harde veien». Den låten ligger omtrent allerede ferdig, og kan godt være at vi bygger opp et album rundt disse to låtene, sier Ingebretsen. Men innrømmer samtidig at han er litt i tvil, selv om albumformatet ligger hans hjerte nært.
– Det er mye arbeid og lite å hente i et album. Ikke kan du forvente noe salg. Radio er vanskelig og også ellers er det vrient å skape oppmerksomhet rundt et album i dag. Kanskje er det vel så greit å bare slippe enkeltlåter etterhvert som de måtte dukke opp?
Vålerenga kjerne
Enkeltlåten som er blitt den flest forbinder med Bjølsen Valsemølle er nok «Vålerenga kjerke». Den dukket opprinnelig opp på bandets debutalbum, men har siden levd sitt eget liv, som obligatorisk allsang i forkant av fotball- og ishockeylaget Vålerengas hjemmekamper.
– Da kirken brant i 1979 var jeg ikke på Vålerenga. Men faren min, som da bodde på Ekeberg, tok turen ned og så da «Vålerenga kjerke – fikk himmel’n sjøl til tak». Så også den låten har jeg i den forstand fått fra min far, bekrefter Trond Ingebretsen.
Med til historien hører at faren vokste opp på Vålerenga og dessuten spilte over 100 fotballkamper for A-laget. Så da er det kanskje bare rett og riktig at låten «Vålerenga kjerke» har styrket Bjølsens valsemølles stempel som et ordentlig, lokalt Oslo-band.
Ingebretsen vedgår at den lokale forankringen er viktig for ham og at stempelet som Oslo-band er helt greit.
– Men ser du på det vi har gitt ut på våre så langt elleve album, så er det bare noen få låter som faktisk handler om Oslo. Til gjengjeld har de åpenbart gjort inntrykk på mange, og det er jo hyggelig, fastslår Oslo-mannen som har frontet bandet i store deler av sitt liv.
Oppløst og gjenforent
Riktignok gikk medlemmene lei og gikk hvert til sitt i 1987, men da Tore Strømøy overtalte dem til å bli med i et «Tore på sporet»-program i midten av 1990-tallet fikk de lysten tilbake.
– Da var det på’n igjen, og siden har vi stort sett vært aktive hele tiden, sier Ingebretsen som egentlig skulle feire utgivelsen av «Løytnant von Segebadens fly» med en Bjølsen valsemølle-konsert på Røverstaden. Men den konserten er nå koronaflyttet til (i første omgang) juni, slik at første mulighet til å få høre den nye singelen framføres live kan bli på bandets tradisjonelle førstemai-konsert på Herr Nilsen i Oslo.
– Den konserten står fortsatt på programmet, men hva som skjer gjenstår å se.
Av Leif Gjerstad
Se også video: Bjølsen Valsemølle «Løytnant Von Segebadens fly
Løytnant Gustav von Segebaden ble bare 31 år. På Kjeller flyplass ble det reist en bauta over ham som fortsatt står.
Det er rart, men på bildene ser det da faktisk ut som om vingene er hele og ikke knekt.