40 år etter at han dukket opp for første gang er Ulf Lundells «Jack» tilbake. Vel å merke ikke som noen slags fortsettelsesroman, men som en nyutgivelse.
Det er få romaner som får en så voldsom gjennombruddskraft som «Jack» fikk, da den kom våren 1976. Og det er enda mye sjeldnere at en ukjent debutant slår til slik 26-årige Ulf Lundell den gang gjorde. I Sverige solgte romanen raskt nærmere 300.000, og Lundell ble en slags talsmann for en ung, rastløs generasjon, i overgangen fra «det flummiga 60-talet» til «det betonghårda 70-talet».
– Suksessen betød enormt mye for mitt liv som forfatter. Men når jeg i dag tenker tilbake på «Jack» tenker jeg helst på at det er fryktelig lenge siden. Det er ingen dårlig bok, men jeg har trøbbel med å forstå hvorfor dagens unge mennesker skulle lese den. Den passer bedre som et tidsdokument for eldre generasjoner, sier Ulf Lundell i et ferskt intervju med Dagens Nyheter.
Jack har forlatt Sverige
Nyutgivelsen er sluppet i Sverige denne uka, med et nyskrevet forord av Lundell. Den 66-årige forfatteren har ingen planer om å hente fram Jack igjen, men Dagens Nyheter klarer likevel å lokke ham til å si noe om hvor og hvem han tror Jack ville ha vært i dag.
Og for lesere og lyttere av andre Lundell-bøker og plater er det neppe så overraskende at Lundell mener Jack forlot Sverige i slutten av 1980-tallet. Kanskje for et liv i Sør-Frankrike, ganske sikkert på grunn av at han ikke sto ut med nyliberalismens herjinger på 80-tallet.
– Vi har tapt våre drømmer og visjoner. Da Olof Palme ble skutt tapte vi vår uskyld, og den eneste relevansen «Jack» har i dag er derfor som et tidsspeil, sier Lundell.
Av Leif Gjerstad
PS! Egentlig hadde jeg tenkt å plusse på en liste med ti sentrale generasjonsromaner, sammen med denne saken. Men tidsskjemaet sprakk, så det får bli ved en seinere anledning. Det betyr også at jeg har mulighet til å vurdere forslag du måtte komme med, til en slik liste, dersom du kontakter meg!
Les også: I Uffes landskap
Les også: Ulf Lundell tar farvel
Les også: Lundell vil knuse myten om nasjonalskalden (arkivintervju fra 1985)
(Ligger ytterligere tre gamle Lundell-intervjuer i arkivet. Oversikt over gamle intervjuer, av Lundell og andre, finner du i saken «Saker fra arkivet»)