Leffes julekalender 2021

Kirsty MacColl i 1989 (Foto: Virgin Records)

Hver dag fram til jul vil vi åpne en luke med en artist – mens vi daglig utvider en spilleliste med to låter.

LUKE 1: Bruce Springsteens julesang «Santa Claus Is Coming To Town er definitivt ikke en av hans beste låter. Det er derimot «Thunder Road» fra «Born To Run»-albumet, der han fastslår at morgendagens artist er «singing for the lonely» og …«Hey, that’s me and I want you only».

LUKE 2: Only the lonely sang Roy Orbison, som på siste halvdel av 1960-tallet ble rammet av personlige tragedier, der han mistet både kone og barn i to ulykker. Heldigvis kom han seg gjennom tragediene, og den siste tida fant han også nye venner i et brødreskap med Dylan, Lynne, Harrison og en fyr til.

LUKE 3: Selv om Tom Petty var en av brødrene Wilburys, hang han aller mest sammen med kompisene I The Heartbreakers. Og innimellom besøkte de også andre venner i LA, selv om det kan være slitsomt for hjertet noen ganger.

LUKE 4: Med Fleetwood Mac hadde Stevie Nicks vært med på å lage det kanskje ultimate skilsmissealbumet, «Rumours». Som soloartist har hun samarbeidet også med Petty og hans hjerteknusere og testet ut en av hans låter, mens en annen kollega har fått henne til å føle seg som ei kvinne?

LUKE 5: Bob Dylan har vært utrolig produktiv gjennom seks tiår som plateartist. Og det er selvsagt ikke bare Stevie Nicks (i luke fire) som har covret en av hans sanger, den listen er uendelig lang! Fullt så mange duetter er det ikke blitt, men han tok med seg en gammel Nashville-kompis da han på albumet «Nashville Skyline» skulle oppsøke ei dame fra nord.

LUKE 6: Mannen i sort var giganten i amerikansk musikkliv som fikk et stort oppsving det siste tiåret før sin død i 2003. Med hjelp av Rick Rubin skapte Johnny Cash fire fantastiske «American»-album, der han foruten noen egne låter også tolket andres. På tredjealbumet i 2000 blant annet en låt fra Luke 3-mann Tom Petty og én av den australske mannen i svart.

LUKE 7: Det er ikke bare Johnny Cash som har covret Nick Cave, på sitt 1986-album «Kicking Against The Pricks» spilte Cave inn sin versjon av Cash-låten «The Singer». Det var det tredje albumet med The Bad Seeds, og det kom nøyaktig ti år før «Murder Ballads», der vi blant annet får møte «Henry Lee» og Caves daværende kjæreste.

LUKE 8: Cave og PJ Harvey var altså kjærester. Det har aldri PJ og Bad Seeds-medlem Mick Harvey vært. Derimot har de to Harvey’ene samarbeidet mye opp gjennom årene, og Mick har produsert mange av PJs album. Slik som «Let England Shake» og «Stories from the City, Stories from the Sea», der hun også synger duett med en annen, ikke helt ukjent brite.

LUKE 9: Radiohead-leder Thom Yorke har ikke bare samarbeidet med PJ Harvey, han har også spilt inn soloalbum og hatt et sideprosjekt med «supergruppa» Atoms For Peace. Foruten Red Hot Chili-bassist Flea inngår også produsent Nigel Godrich og trommis Joey Waronker i bandet. Begge med tette forbindelser med artisten vi skal møte i morgen.

LUKE 10: Singelen «Loser» og albumet «Mellow Gold» ble store vinnere i 1994. Det ble også starten på en særdeles spennende karriere med en av 90- og 00-tallets mest spennende og uforutsigbare artister. En av mine personlige Beck-favoritter var «Sea Change», hvor både tidligere nevnte Godrich og Waronker var blant de medvirkende.

LUKE 11: R.E.M. var i mange år allment kjent som «verdens beste band», og uten protester fra meg. Da Bill Berry forlot trommekrakken hentet bandet inn Joey Waronker (som vi nevnte i går) som hans erstatter på turneer. Han deltok også på albumet «New Adventures In Hi-Fi» der Michael Stipe på et spor i tillegg hentet inn en kollega og venninne til en duett.  

LUKE 12: I romjula fyller Patti Smith 75 år. I drøye 45 av disse har hun vært en personlig favoritt, med brakdebuten «Horses» som inngang til et nytt univers. At jeg kjøpte albumet straks det kom hadde mye å gjøre med at «Horses» var produsert av en waliser som jeg alltid har hatt veldig stor sans for.

LUKE 13: John Cale var waliseren som havnet I New York og Velvet Underground, før han noen år seinere produserte Patti Smith. I Velvet Underground jobbet han også sammen med Lou Reed, som fikk hjelp av en annen brite til å redde en karriere som tidlig på 1970-tallet truet med å havarere.

LUKE 14: Samtidig som David Bowie gjorde det veldig bra på egen hånd, var han svært viktig for å gi både Lou Reed og Iggy Pop skikkelige løft ved å produsere dem. Noe slikt samarbeid hadde han aldri med Marianne Faithfull, selv om de i 1973 stilte sammen på tv og sang Sonny & Chers gamle hit «I Got You Babe» (den er ikke innspilt på plate, men ligger på YouTube)

LUKE 15: Da Marianne Faithfull og David Bowie gjorde tv sammen, slet Faithfull med så store problemer at få forventet at hun skulle klare å reise seg igjen. Men det klarte hun til de grader, med 1979-albumet «Broken English». Blant dem som spiller på den er Steve Winwood, som også har jobbet sammen med en britisk gitarist Faithfull i 1971 skal ha hatt en kortvarig romanse med.

LUKE 16: Gitaristen vi sikter til er selvsagt Eric Clapton, som i 1969 dannet supergruppa Blind Faith sammen med Steve Winwood.  Med der var også Ginger Baker, som spilte med Clapton i Cream, powertrioen Clapton startet etter å ha forlatt The Yardbirds rett før de breaket.

LUKE 17: Også Jimmy Page har fortid i The Yardbirds. Han ble dessuten med videre i The New Yardbirds som ble til Led Zeppelin med Robert Plant som vokalist. Plant er still going strong og har sammen med Alison Kraus lagd et av årets beste album. Hun har for øvrig samarbeidet litt med en annen av USAs store kvinnelige vokalister vi skal treffe i morgen.

LUKE 18: Sammen med Krauss og Gillian Welch spilte Emmylou Harris filmmusikken til «O Brother, Where Art Thou». Går vi drøye 25 år tilbake finner vi Harris store Daniel Lanois-produserte album «Wrecking Ball» og går vi ytterligere 25 år tilbake i tid finner vi henne i samarbeid med USAs største kosmiske cowboy.

LUKE 19: Gram Parsons brant fort og døde mytisk, men gjennom International Submarine Band, The Byrds og Flying Burrito Brothers samt virket som soloartist var han med og formet den kule countryrocken. Det var dessuten gjennom Parsons vi først ble kjent med Emmylou Harris, samtidig som han har inspirert seinere generasjoner musikere. Inklusive han i morgendagens luke.

LUKE 20: Elvis Costello har hatt stor suksess med Gram Parsons «She», som et uttrykk for britens eklektiske smak. Han har vært innom de fleste sjangerne, samtidig som han har balansert fint mellom (fortrinnsvis) egne låter og lånte fjær. Og i denne sammenheng kan jo «(What’s So Funny About) Peace, Love And Understanding» passer bra. Så Costellosk, men likevel ikke.

LUKE 21: Det var Nick Lowe som skrev og først spilte inn «Peace, Love and Understanding», og det var han som i sin tid produserte Costello og mange andre store britiske nyveivere. Men i 1977 bommet han kanskje litt. Da produserte han debutsingelen til et band med kvinnelig vokalist, men droppet albumet siden han ikke hadde tro på bandet. Viser bare at alle kan ta feil.

LUKE 22: «Stop Your Sobbing« ble det eneste Lowe produserte med The Pretenders. Chrissie Hynde har ellers skiftet Pretenders-besetning nokså ofte, og i perioden 1983-1987 hadde Robbie McIntosh rollen som gitarist. Han spilte blant annet på «Learning To Crawl»-albumet, hvor vi finner Chain Gang-låten. Han produserte dessuten en singel med morgendagens brite.

LUKE 23: McIntosh produserte en singel med Billy Bragg, som har samarbeidet med mange opp gjennom årene. Blant annet Wilco. Det som uansett har vært konstant hele veien er hans politiske engasjement og venstrepolitiske ståsted. Dessuten hadde han en låt på sitt debutalbum som ble covret av en britisk kvinne vi skal besøke i morgen.

LUKE 24: Det nye England Billy Bragg skrev og Kirsty McColl sang om er et helt annet enn det Brexit-England Boris Johnson markedsfører. Og den jula i New York som Kirsty McColl, Shane McGowan og de andre i The Pogues skildret i «Fairytale of New York» er en helt annen jul enn den vi drømmer om. Men låten er en klassiker som får bli vårt siste stopp i den musikalske løypa fram mot jul.

God jul, folkens!

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *