I kveld åpner Litteraturfestivalen på Lillehammer. Sentrale temaer på årets program er indisk litteratur, ytringsfrihet og selvsagt ikke å forglemme: forfattere, forfattere og atter forfattere av ymse slag fra ulike land.
Årets festival er den 23. i rekken, og blir besøkstallet like godt som i fjor, vil 25.000 bokinteresserte delta på et eller flere arrangementer før festivalen avrundes søndag.
Den offisielle åpningen finner sted i kveld, og deretter braker det løs for alvor, med et så tettpakket program dagene onsdag – søndag at Lillehammer ifølge sin egen påtroppende kultursjef framstår som «en metropol».
Metropol eller ei, et samlingssted for litteraturinteresserte fra mange land er Litteraturfestivalen uansett, og i år har festivalen rettet et sterkt fokus på indisk litteratur. Et valg man i programmet begrunner med at «India er et land hvor mange ulike religioner, etniske grupper og språk eksisterer side om side, samtidig som landet er preget av ekstreme forskjeller mellom rik og fattig, overklasse og underklasse, menn og kvinner, majoriteter og minoriteter». Og ikke minst ved at «litteraturen i India er et viktig våpen i kampen mot undertrykkelse og institusjonalisert diskriminering». En rekke indiske forfattere er selvsagt på plass og vil belyse tematikken gjennom intervjuer, foredrag og annet.
Ytringsfrihet, nasjonalisme og oljepenger
Et stadig tilbakevendende tema i den norske kulturdebatten er hvordan kulturen skal forholde seg til næringslivet generelt og oljepenger spesielt. Det siste blir tatt opp i to programposter onsdag, først i en paneldebatt om oljefondet og deretter i et foredrag om hva oljerikdommen har gjort med oss.
Spørsmålene framstår som ekstra dagsaktuelle med tanke på at det denne uka er kommet et kunstneropprop mot norske banker har investert milliarder av kroner i 25 internasjonale oljeselskaper som satser på omstridt utvinning av oljesand i Canada. Bak engasjementet ligger selvsagt det faktum at mange banker aktivt støtter kulturlivet økonomisk, men at kulturfolket ugjerne vil ha skitne penger som lukter.
Noen forfattere
Blant de 220 postene på programmet står forfattermøter, foredrag og intervjuer sentralt. Onsdag kan publikum eksempelvis treffe Vigdis Hjorth, Ivo de Figueiredo, Nina Lykke, Karl Ove Knausgård og utenlandske gjester som Josefine Klougart (Danmark), Sjón (Island), Ngugi wa Thiong’o (Kenya) og Claire-Louise Bennett (England).
Mens Kyrre Andreassen, Frode Grytten, Åsne Seierstad og John Freeman (USA) og Åsa Linderborg (Sverige) er blant dem som står på programmet torsdag. En dag som for øvrig åpner med en debatt om nasjonalisme i Europa og USA, et tema SV-stortingspolitiker Bård Vegar Solhjell har gransket i sin bok «Uro».
Også de resterende dagene er stinne av forfattere fra inn- og utland, med Dag Solstad, Kim Leine, Monika Isakstuen, Unni Lindell , Tomas Espedal, Tove Nilsen og Timbuktu som noen av de mer navngjetne. Sistnevnte skal så vidt vi kjenner til bare intervjues og ikke musisere. Litt musikk byr festivalen likevel på, med trioen Håvard Rem/Tønes/Ragnar Hovland (onsdag) og Moddis framføring av «Forbudte sanger» (torsdag) som to naturlige høydepunkt.
Hele programmet kan du lese her.
Av Leif Gjerstad