The Jam skildrer bylivet i «Town Called Malice» (Foto: promo)
Barndommens dal er ikke alltid like grønn. Paul Wellers barndomsby Woking var i hvert fall mest malice, skal vi tro The Jam-sjefen.
For 40 år siden ga The Jam ut singelen «Town Called Malice». Bare dager etter tronet den musikalske skildringen av en by preget av arbeidsledighet og depresjon på toppen av britiske hitlister. Og der ble den liggende i tre uker.
Jeg har aldri lest Nevil Shutes roman «A Town Like Alice», og det hadde visstnok heller ikke Paul Weller da han skrev «Town Called Malice». Utover ordleken i tittelen, var det da heller ikke Shutes bok Weller ble inspirert av, men tilstanden i sin egen hjemby Woking, rett utenfor London.
Grått og trist
I 1982 satt Margaret Thatcher ved roret i Storbritannia, og mens hun på bortebane kastet landet ut i Falklandskrigen, gikk hun på hjemmebane til krig mot fagforeningene. Samtidig blomstret musikken, og påfallende mange unge britiske musikere jeg snakket med på den tida, trakk fram landets høye arbeidsledighet som viktig for deres virke. Både fordi musikken kunne fungere som en sosial ventil som lettet på trykket, men også fordi Storbritannias depressive tilstand «tvang» dem inn i musikken. De var jo arbeidsledige, uten noe å gjøre og uten noen framtid, så hva faen skulle de ellers gjøre enn å spille musikk?!
Akkurat det kan jeg ikke huske at Paul Weller har uttalt om sin egen vei inn i musikken, men han la aldri skjul på at han sto på venstresida politisk. Og han var åpen om at «Town Called Malice» var modellert på hjembyen Woking og den store arbeidsløsheten og den grå tristessen som preget lokalsamfunnet under hans oppvekst. Samtidig var han nøye med å påpeke at beskrivelsen av det urbane livet i sangen ikke bare passet på Woking, men på de fleste britiske byer under Thatcher-regimet.
To A-sider
Da «Town Called Malice» kom ut 29. januar 1982, var det som en såkalt dobbel A-sidesingel, med «Precious» på den andre siden. Det gjorde også The Jam til den første gruppa siden The Beatles (med «Day Tripper» og «We Can Work It Out») som fikk framføre begge sidene på en singel i BBC-programmet Top of the Pops.
«Town Called Malice» ble The Jams tredje singel på UK-listens førsteplass, og den sørget også for at albumet «The Gift» (som kom i mars) ble The Jams første album som klatret helt til topps.
Og i Norge? Kanskje ble The Jam for erkebritiske for nordmenns smak? Da jeg sjekket VG-lista for norske The Jam-plasseringer var albumet «The Gift» absolutt den eneste Jam-utgivelsen som dukket opp med sine seks uker på Top 40-lista. Men så vidt jeg kan se også uten å komme seg inn blant de øverste 20 en eneste uke.
Av Leif Gjerstad
Se også videoen: