Roskilde: I vinter bombarderte norske Raga Rockers-fans Roskilde-festivalen med nok e-post til å sikre bandet spilling på festivalen som «publikums valg». Natt til lørdag kvitterte Raga Rockers for tilliten med en konsert som sendte omlag 2.000 Raga-fans inn i rock’n’roll-himmelen.
– Jeg skulle gjerne spilt litt mer, men de er så strenge med tidsskjemaet her at det ikke lar seg gjøre, sier Raga-sjef Michael Krohn til NTB Pluss backstage rett etter den timelange konserten. Klokka er blitt 4.30 lørdag morgen, men fortsatt høres taktfaste «Raga, Raga, Raga»-rop fra publikum, flere minutter etter siste ekstranummer.
Kulthelter
16 år etter starten er Raga Rockers trolig det norske bandet med størst kultstatus, i den grad et band som siden debuten «The Return of Raga Rockers» i 1983 har gitt ut ytterligere ti album, liveplater medregnet, og som selger over 10.000 av hver utgivelse kan kalles «kult». Kombinasjonen lav personlig profil og sterk posisjon som låtskriver og sceneartist har imidlertid gitt Krohn en slags mytisk legendestatus i rockekretser, samtidig som usikkerheten hvorvidt Raga Rockers er oppløst eller ei skaper ekstra spenning rundt bandet.
– Vi er ikke oppløst, det var bare jeg som var dum nok til å si det da jeg på et tidspunkt følte behov for en pause. Og dermed har alt vi har gjort etterpå blitt stemplet som «gjenforeningsprosjekt», flirer Michael Krohn og fortsetter:
– Men vi er altså ikke oppløst, vi har bare et litt lavere aktivitetsnivå enn før og begrenser spillingene til en helgejobb i ny og ne.
To plater på gang
Krohns eget aktivitetsnivå som plateartist i tida framover er det i hvert fall ingen ting å si på. Til høsten kommer han med et soloalbum, og over nyttår en gang slipper Raga Rockers et nytt studioalbum.
– Ikke alt jeg skriver passer til Raga, så i stedet for å hive det i søppelbøtta gir jeg det ut under eget navn, forklarer Krohn som har levd halve sitt 40-årige liv i rockmanesjen. Først som trommeslager i pønklegendene Kjøtt, deretter som frontmann i Raga Rockers, men hele veien som leverandør av minimalistisk spissformulerte tekster i kortnovelleformat.
Et av hans tidlige Kjøtt-bidrag, «Jeg gleder meg til år 2000», kommer for øvrig i en nyinnspilling på et album som NRK Petre gir ut i september. NRK-plata tar for seg forskjellige norske rockklassikere, og lar andre artister gjøre nyinnspillinger av låtene. Michaels
«Jeg gleder meg til år 2000» blir tittelkuttet på plata, men hvem som skal spille den er foreløpig en hemmelighet. Ifølge prosjektleder Marit Karlsen i NRK Petre blir det i hvert fall en techno-versjon, som også skal gis ut på singel.
– Da jeg skrev den låten tenkte jeg aldri så langt som til år 2000, men nå som den magiske datoen nærmer seg innser jeg at det var en opportun genistrek. Fint at den skal gis ut på singel, det gir jo litt ekstra gryn i kassa, slik at jeg kan glede meg ekstra mye til år 2000, smiler Michael Krohn.
Av Leif Gjerstad
(Intervju første gang publisert i NTB 3. juli 1999)
Les også: Konserter jeg minnes
Les også: Søvnløse netter for Michael Krohn (intervju fra 2018)
Les også: Strippet Krohn gull verdt