Russell på litterær rusletur

(Intervju første gang publisert oktober 1995)

Tom Russell er best kjent som musiker, men har nå også gitt ut en spenningsroman. (Foto: www.tomrussell.com)

Oslo: En av amerikaneren Tom Russells best kjente sanger er «St Olav’s Gate», om et møte i Oslo-gata ved samme navn. Nå har han tatt nok en rusletur gjennom Oslos gater, men denne gang i egenskap av forfatter, i den rykende ferske spenningsromanen «Blodsport».

– Som historieforteller er det innimellom naturlig å trekke på egne erfaringer. Og siden jeg har oppholdt meg og spilt så mye i Norge opp gjennom årene, var det naturlig å bruke denne kjennskapen til Oslo og miljøet der i boka, forteller Tom Russell til NTB.

Russell har flere plater bak seg, men «Blodsport» er hans første roman. Den handler i korte trekk om sangeren og den forhenværende privatdetektiven Mango Mahoney som i pengenød aksepterer et oppdrag fra gamle kontakter i Oslo.

Oppdraget består i å spore opp sin gamle norske venninne Toril som har forsvunnet fra Norge sammen med Mangos gamle manager Jack. En tilsynelatende uskyldig oppgave, men hvor han kjapt virvles inn i et livstruende forfølgerritt som spinner sin vei fra Brooklyn via Oslo, Costa Rica og Mexico tilbake til USA og Norge. Og underveis havner han midt oppi et mafiaoppgjør med colombianske kokainbosser som like sentrale som brutale aktører.

– Før jeg ble musiker på heltid, studerte jeg kriminologi, og interessen for kokainkartellenes virksomhet og struktur har nok sin bakgrunn i dette. Denne settingen fungerer dessuten som en god ramme rundt skildringen av den brutaliteten som organisert kriminalitet og pengebegjær fører med seg, forklarer Tom Russell.

Norge først

Foreløpig er «Blodsport» bare utgitt i Norge, men mye tyder på at den i løpet av nær framtid vil foreligge også i mange andre europeiske land samt i Russells eget hjemland. At Norge blir førsteland ut, skyldes ikke helt overraskende Russells mangeårige status som «norgesvenn».

– Mange av mine sanger er som små romaner. Jeg har alltid likt å fortelle historier, men kanskje uten å tenke på at de kunne tilpasses bokformatet. Etter en konsert på Cruise i Oslo for et par år siden, ble jeg imidlertid sittende og snakke med et par venner som jobber i Aschehoug forlag. Og da dukket spørsmålet opp om jeg hadde lyst til å prøve å skrive bok. Jeg tente på tanken, og resultatet foreligger nå som «Blodsport», forteller Russell.

Selvopplevd ramme 

– Mango er musiker, og akkurat som deg har han til og med hatt en norsk hit med en sang om Norge. Hvor mye av deg finner vi egentlig i Mango?

– Ganske mye, hvis vi begrenser oss til den ytre rammen. Som Mango har jeg spilt mye i Norge. Jeg har bodd i Brooklyn, og musikeryrket har ført meg til blant annet Costa Rica. Men som person er han ganske ulik meg. Hans egenskaper som en rappkjeftet og sarkastisk actionfyr passer dårlig på meg, hevder Tom Russell som i boka lar Mango stønne over den negative utviklingen i Oslo.

– Da jeg første gang spilte her – på Scotsman og Gamla – tidlig på 1980-tallet, hadde byen en bohemsk atmosfære og uskyldighet som den siden har mistet. Noen av de negative tendensene som Mango beskriver kan jeg derfor stå inne for, selv om jeg på langt nær er like entydig negativ. Jeg trives fortsatt godt her og har mange venner i Oslo og i andre deler av Norge. Derfor betyr det å ha en base som musiker i Norge fortsatt mye for meg, bedyrer Russell.

Ny plate 

Den norske basen har Russell bygget opp gjennom flere plater og turneer rundt om i landet. Og sammen med «Blodsport», har han også et nytt album i bagasjen. «The Rose Of The San Joaquin» kom ut for bare noen få uker siden.

– Jeg kommer til å spille et par sanger fra denne på bokmessa på Sjølyst lørdag, men ellers blir det ingen ny turné før til vinteren neste år, opplyser Tom Russell som også har planene klare for enda et par bøker om Mango.

– Det har vært spennende å skrive bok, og får jeg sjansen påny nøler jeg ikke med å slå til. Historiene ligger mer eller mindre klare i hodet, så deres skjebner hviler vel i lesernes og forlagets hender, kommenterer Tom Russell.

– Og hva hvis du en dag må velge mellom det å skrive bøker eller sanger?

– Neppe en aktuell problemstilling, men måtte jeg velge vinner musikken. Det er låtskriver jeg er, enten jeg vil det eller ei, fastslår Tom Russell før han runder av vår prat med å filosofere over forfatter kontra låtskriverlivet.

-Å være låtskriver er mer behagelig. Sanger blir født i øyeblikkets inspirasjon, mens det å skrive bøker er en fulltidsjobb som krever disiplin og struktur.

Av Leif Gjerstad

(Intervju første gang publisert i NTB 26. oktober 1995)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *