(intervju opprinnelig publisert 1995)
Oslo: «Flere byer i Belgia» er greit, men hva med «flere band i Belgia»? Landet er bedre kjent for sitt EU-byråkrati enn for sine rockband, men kanskje er tida moden for dEUS å gjøre noe med det?
– Belgiske band mangler den tradisjonen som skal til for å markere seg utenlands, og før oss er det vel bare TC Matic og Front 242 som til en viss grad har lykkes. Våre ambisjoner har derfor ikke strukket seg lenger enn til å ha det gøy og spille i hjemlandet, men når utlandet viser interesse for vår CD «Worst Case Scenario» må vi selvfølgelig følge opp, sa vokalist/gitarist Tom Barman til NTB rett før dEUS mandag kveld skulle gjøre sin scenedebut i Norge.
For Barman er besøket imidlertid ikke det første i Norge. Han er nemlig halvt norsk, og har vært på besøk i farens hjemland noen ganger tidligere.
– Faren min kom fra Bærum, og seinest for fire år siden var jeg på et stor familietreff der. Jeg har god kontakt med mine norske søskenbarn, selv om jeg dessverre ikke snakker norsk, forteller Barman som bruker slektsbåndet til å propagandere for større kontakt mellom Belgia og Norge.
– Naturen er svært forskjellig, men ellers har våre to land mye felles.
Begge mangler vi tradisjon som internasjonale rockeksportører, samtidig som vi har større naboer som ser ned på oss med en dårlig skjult arroganse. Som små land burde vi kjempe sammen for større respekt!
Eksperimentelt snitt
Respekt har i hvert fall dEUS fått, med sin litt skeive rock med klart eksperimentelt snitt. Noen av referansene som er blitt brukt til å beskrive deres musikk har vært Velvet Underground, Tom Waits og Captain Beefheart.
– Og mange flere! Vi har registrert 20 forskjellige referanser som er brukt om oss. Det er flott at vi er så vanskelige å kategorisere, fastslår Barman som forklarer det med medlemmenes forskjellige bakgrunn.
– Bortsett fra meg er alle de andre parallelt med i andre band som spiller alt fra freejazz og avantgardistisk rock til mer mollstemt musikk. Alt dette blander vi sammen til et eget uttrykk, og den dagen dEUS ikke eksisterer lenger, håper jeg at vi kan se oss tilbake og konstatere at vi klarte å skape vårt eget lille musikalske univers, sier Tom Barman som avslutningsvis tilføyer at navnet dEUS ikke er hentet fra guden ved samme navn.
– Neida, navnet vårt er hentet fra en Sugarcubes-låt. Ikke bare likte vi Sugarcubes, i tillegg kom de jo fra Island, et annet lite land vi som belgiere føler naturlig sympati for.
Av Leif Gjerstad
(intervjuet opprinnelig publisert i NTB februar 1995)