Familiekrøniken som skildrer folkhemmet de første tiårene etter 2. verdenskrig er blitt den største tv-suksessen i Sverige dette tiåret. Mandag sendes første episode av tredje og siste sesong av «Vår tid är nu» på SVT. NRK følger opp uka etter.
Da vi sist tok farvel med familien Löwander & Co lå det drama i luften. Midt på Kungsgatan i Stockholm innrømmer Calle for kona Nina at han har vært utro. Nina reagerer med å løpe fra stedet, og spørsmålet som blir hengende igjen i den regntunge natta er hvordan det går med de to og kjærligheten.
Når tredje sesong starter mandag har det gått seks år siden den dramatiske avskjeden, og vi er kommet fram til det eksplosive året 1968. Her får vi selvsagt et gjensyn med Calle og Nina og et innblikk i deres relasjon eller ikke-relasjon. Eller som Hedda Stiernstedt (Nina) uttrykker det i et intervju med Dagens Nyheter:
– Nina og Calle går fortsatt gjennom serien som en rød tråd. Men når vi treffer dem igjen, så har begge mistet fotfestet og prøver å finne tilbake til sine gamle jeg. De er veldig ensomme, men på ulike måter.
Nye tider
Vi får også følge Ninas bror Peter og hans slue kone som stormet ut etter å ha tapt maktkampen om familiens restaurant Djurgårdskällaren. De gir seg likevel ikke så lett, og i en utelivsbransje preget av store forandringer og med base i klubben de nå driver ligger de mer eller mindre i krig med Nina og hennes Djurgårdskällaren, som også den har gjennomgått store endringer siden sist.
Men selv om søskene Löwander og intrigene dem imellom fortsatt står sentralt, tar neste generasjon større plass denne sesongen. Det radikale ungdomsopprøret når også familien Löwander, framfor alt personifisert gjennom Ninas datter Christina. Hun er i opposisjon til sin mor og hennes borgerlige familie og finner både kjærlighet og tilhørighet på den politiske venstresiden. Og mens generasjonskløften mellom foreldre og barn skaper trøbbel innad i familien, ryster nye trender tradisjonelle etablissementer som Djurgårdskällaren i sine grunnvoller.
Speiler Sverige
Ifølge manusforfatter Ulf Kvensler kan dette passe også som et bilde på datidas Sverige. Han peker på at mens de første par tiårene etter krigen var preget av reformer og økende velstand, begynte tvilen å melde seg mot slutten av 1960-tallet. Både hvorvidt dette var den utviklingen man ønsket, og hvorvidt den faktisk kunne vare.
– Ungdommer kritiserte Socialdemokraterna for å ha sviktet arbeiderklassen og for å ha knyttet for tette bånd med storkapitalen, kommenterer Kvensler som gjennom seriens Maggan sørger for at vi også får et innblikk i den politiske sfæren. Den tidligere kelneren og tillitsvalgte sitter nå som byråd i Stockholm, hvor hun nyter stor tillit og respekt. Men privat sliter hun. Hvor åpen kan hun være om sin seksuelle legning, og hvordan lar hennes verdisyn seg kombinere med å ha en slik maktposisjon?
Ekstra julespesial
Som de to foregående er også den tredje sesongen av «Vår tid är nu» på ti episoder. Den tar oss fram til 1971, og siden dette er siste ordinære sesong slutter også den lineære historien om Löwander-familien der. Likevel blir det litt mer. Mellom sesongene har man jo hoppet over noen år, og det vil derfor bli en julespesial som skal sendes neste år og som vil redegjøre for noen av hendelsene i seriens «blanke år».
Av Leif Gjerstad
Se også trailer: