Om tre uker åpner han en ny kunstutstilling i Stockholm og hans omfangsrike dagbokprosjekt «Vardagar» ruller på i uforminsket tempo. Samtidig er hans låt «Öppna landskap» tatt med i EUs sangbok, mens en trippel-CD med gamle liveopptak nettopp er utgitt. Onsdag fyller Ulf Lundell 75 år.
Neste år er det 50 år siden Ulf Lundell platedebuterte med LPen «Vargmåne». Bare halvåret etter skapte han furore med sin debutroman «Jack», som med salgstall på over 200.000 i sitt hjemland raskt etablerte den unge stockholmaren på den svenske – og snart også skandinaviske – stjernehimmelen.
Og der har han holdt seg siden, med valget av hans låt «Öppna landskap» som et av Sveriges bidrag til «The EU Songbook», der hvert av de 27 EU-landene er representert med ‹seks nasjonale musikkskatter».
Produktiv
«Öppna landskap» ble hentet fra det storselgende albumet «Kär och galen» i 1982, i en periode der Ulf Lundell knapt syntes å kunne gjøre noe feil. Og dette til tross for at han holdt et vanvittig høyt tempo som ville kunnet knekke ryggen på de fleste. I løpet av de to første tiårene av sin karriere ga han ut 14 studioalbum (hvorav fire doble) og åtte romaner.
Når vi vet at han i tillegg turnerte så mye som han gjorde, er det vanskelig å skjønne når han egentlig hadde tid til å drikke. For det gjorde han, i et omfang som ropte ut «alkoholiker» med store bokstaver. Og som på seint 1980-tall resulterte i innleggelse på klinikk, der han kunne få behandling for sin alkoholisme.
Hverdagens kunst
Helt ren har ikke Ulf Lundell vært etter at han slapp ut fra klinikken, for det er blitt noen sprekk og fylle-skandaleoppslag underveis. Det er heller ikke så mange år siden han mistet førerkortet grunnet fyllekjøring.
Stort sett har Ulf Lundell likevel klart seg bra, og selv om han har redusert tempoet betraktelig sammenliknet med de første tiårene, er det hele veien kommet en jevn strøm med utgivelser, enten vi snakker plater eller bøker – eller for den saks skyld kunst, som har tatt alt mer av hans tid de siste 25 årene.
Det (=kunsten), sammen med «Vardagar»-prosjektet, burde vi kanskje tilføye. For etter fem romaner etter millennium, la Ulf Lundell i 2014 ut på sitt omfangsrike prosjekt «Vardagar», der han i dagbokform skildrer sitt eget liv som aldrende mann på gården i Österlen i Skåne, med refleksjoner rundt egen kreativitet, forhold til andre mennesker og ikke minst tanker rundt samfunnsutviklingen i stort. Gjerne med spydige angrep på politiske og kulturelle personer i offentligheten som ifølge Lundell har mistet sitt gangsyn eller bare produserer søppel.
Kontroverser
At Ulf Lundell legger seg ut med folk er likevel ikke noe nytt. Han var frittalende allerede på 1980-tallet, og i 1999 beskyldte den unge forfatteren Karolina Ramquist i den feministiske antologien «Fittstim» ham for å være sexistisk. Krangelen utviklet seg til å bli en av det årets mest betente kulturdebatter i Sverige, og Lundell kom heller dårlig ut av den. Han ble omtalt som «den gamla gubbjäveln», samtidig som uttrykket »bitter gammel mann» i årene som kom dukket opp rett som det var, i saker som omhandlet Ulf Lundell.
Mer medgjørlig er han neppe blitt med årene, men vinden har likevel snudd. Mye grunnet «Vardagar»-bøkene, der Lundell har fascinert med sin brutale åpenhet og sine sylskarpe observasjoner, enten det gjelder sitt eget lille liv eller de store samfunnsspørsmålene. Elleve slike dagbøker er det blitt siden den første kom i 2014, og siden han ikke har sagt noe om at den siste blir den siste, kommer det formodentlig flere.
Jeg har lest de sju første, men valgte så å hoppe av. For selv om jeg var fascinert av prosjektet og leste bøkene med stor interesse og glede, var bøkene så omfangsrike (gjerne mellom 600 og 700 sider) at jeg følte de krevde vel mye tid. Det kunne jo være ok å rydde plass til annet å lese også…
Hva nå?
Hva han eventuelt har skrevet om å bli 75 i de siste bindene av «Vardagar» vet jeg derfor ikke, men i tidligere bind har ambivalensen til å lage ny musikk og å turnere kommet tydelig fram. Spesielt det siste synes å være en stor bøyg å overkomme, selv om det også virker som at han trives godt når han først er ute på veien.
Likevel er det nå fire år siden hans siste album med nye låter, det kritikerroste «Telegram», ble utgitt, mens han i 2022 varslet at det årets turné trolig var hans siste. Akkurat det utsagnet trenger ikke nødvendigvis bety så mye, men siden han de siste par årene ikke er kommet med noen hint verken om ny plate eller turné kan vi heller ikke utelukke at han trekker seg tilbake som liveartist.
Flott livesamling!
For fans av Ulf Lundell vil det selvsagt være synd, for også hans to siste turneer i 2019 og 2022 viste at veteranen fortsatt leverer. Jeg fikk sett ham på de to turneene både i Sverige og Norge, og konkluderte begge ganger med at jeg gjerne ville ha enda en runde i manesjen!
Om vi får det gjenstår altså å se, men vi kan i det minste glede oss over dobbel-LPen/trippel-CDen «Live på Tyrol» som ble sluppet for et par uker siden. Her byr Lundell på 28 låter med samlet spilletid på nesten tre timer, hentet fra hans lange konsertserie med 15 kvelder på Gröna Lund-scenen Tyrol høsten 2005.
Og som det ikke er nok, kan du jo dra til Stockholm, der det fredag 13. desember er vernissage på en ny utstilling med Ulf Lundell på Galleri Bellman, like ved Mariatorget på Söder.
Gratulerer med dagen, Uffe!
Hälsningar Leffe
Av Leif Gjerstad
Les også: Ulf Lundell – rockartist og forfatter (intervju fra 1982)
Les også: Vil knuse myten om nasjonalskalden (intervju fra 1985)
Les også: Blikket vendt framover (intervju fra 1987)
Les også: Lundell på nye veier (intervju fra 1988)
Les også: Lundell utenfor muren (intervju fra 1989)
Les også: Full Lundell (intervju fra 1991)
Les også: Lundell – etter stormen (intervju fra 1992)
Les også: Lundells hyl mot månen (intervju fra 1993)
Les også: Konserter jeg minnes (med bl.a. Lundell i Nacka, 1982)