(intervju opprinnelig publisert 2009)
By:Larm skal være arenaen for ferske navn. Men når Rockettothesky inntar larmescenen i Oslo denne helgen, er det for tredje gang på fire år.
– I den forstand er jeg nok en av de mer rutinerte og etablerte her, smiler Jenny Hval, kvinnen som gjemmer seg bak artistnavnet Rockettothesky.
Samme år som Rockettothesky by:Larm debuterte i Tromsø 2006, ga hun ut sitt debutalbum «To Sing You Apple Trees». Selv om plata ikke satte særlig salgsmessige avtrykk, etablerte den Jenny Hval som et navn rock-Norge hadde store forventninger til. Og skal man dømme av kritikkene fjorårets oppfølger «Medea» fikk, innfridde Rockettothesky så definitivt disse forventningene.
Uten å låse seg til et helt bestemt repertoar («jeg liker at ting er litt fritt») bekrefter Jenny Hval at årets by:Larm-konserter for det meste vil kretse rundt Medea -stoffet.
– Jeg vil gjerne at settet skal reflektere helheten i min musikk, og håper på å få plass både til noe fra den første og noe som ikke er innspilt på plate, sier Jenny.
StatoilHydro-nominert
Går alt Jennys vei på årets by:Larm, kan det tenkes at hun, foruten de to konsertene, også må entre scenen i teltet på Youngstorget lørdag kveld. Da ikke for å holde nok en konsert, men for å motta StatoilHydro-stipendet på 800.000 kroner.
Rockettothesky er nemlig én av de åtte nominerte til stipendet, som ikke er helt ukontroversielt. I fjor trakk Ungdomsskulen seg fra sponseprosjektet, og i år har Erlend Øyes band The Whitest Boy Alive gjort det samme.
– Spørsmålet om sponsing er problematisk, og jeg har brukt mye tid på å tenke over problematikken. Men jeg har altså valgt å bli med på det, sier Jenny som sånn løselig har bestemt seg for hva hun skal bruke pengepremien på, dersom hun skulle bli utropt som vinner.
– Jeg er på et lite selskap og har ikke noe stort apparat rundt meg. Det er slik jeg helst vil ha det, men da kan 800.000 kroner komme godt med i ønsket om å skape et mangfoldig uttrykk.
Tekst og musikk
Mangfoldigheten i Rockettotheskys uttrykk er det Jenny gjerne omtaler som helheten. Hun har jobbet med dans, og vil gjerne trekke det og teater mer inn på konsertscenen. Og ikke minst, som skrivende litteraturstudent med mastergrad i sikte og skribent i Vinduet og Klassekampen, har det verbale en framtredende rolle i hennes musikk.
– For meg er det vanskelig å holde musikk og tekst fra hverandre. Noen ganger opplever jeg teksten som viktigere enn musikken, at musikken er en del av teksten, forklarer Jenny og fortsetter med å fortelle at hun som jentunge skrev sin første bok før hun lagde sin første musikk.
– Men mitt forhold til tekst og musikk er likevel veldig forskjellig. Musikk er som en kroppsdel som bare er der, mens litteratur er noe jeg streber etter å skape. Dette er trolig en konsekvens av at mens jeg er musikalsk selvlært, så har jeg altså studert litteratur.
Ladyfest neste
Når den siste lyden fra by:Larm fader ut natt til søndag, kan Jenny rette fokus mot neste store begivenhet: Ladyfest, 8. mars. Sammen med Susanna K. Wallumrød har Jenny Hval skrevet årets bestillingsverk, som skal uroppføres på Høvikodden kunstsenter på kvinnedagen.
– Det har vært ekstremt spennende å lage et verk som ikke nødvendigvis skal gis ut på plate. Og det har vært fantastisk å jobbe sammen med Susanna på dette verket, fastslår Jenny Hval.
Av Leif Gjerstad
(intervju opprinnelig publisert i Ballade februar 2009)