(disse bioene hører sammen med «Rockens krig mot Vietnam-krigen)
Country Joe & The Fish
Dannet i Berkeley i 1965, og frontet av Joe MacDonald (f. 1. januar 1942), ble gruppa raskt en av de mest politiske og mest populære i undergrunnskretser, og vinteren 1967 LP-debuterte de med «Electric Music For The Mind and Body». Allerede da var «I Feel Like I’m Fixin To Die Rag» en av bandets mest populære på scenen, men plateselskapet torde ikke ha den med på plata. I stedet dukket den opp som tittellåt på gruppas neste album, som etablerte Country Joe & The Fish som et av USAs mest populære. «I Feel Like I’m Fixin To Die Rag» ble datidas mest kjente sang mot Vietnam-krigen, og ble legendarisk da CountryJoe MacDonald framførte den solo på Woodstock-festivalen 1969. Bandet ga ut sin siste plate i 1970, og ble oppløst straks etter, men har blitt kortvarig gjenforent et par ganger etter det.
Navnet Country Joe & The Fish er «kommunistinspirert». The Fish er hentet fra en av Maos taler om revolusjonære som «fisk i menneskehavet», mens Joe sikter til Joseph Stalin. Før de endte på Joe, vurderte bandet også å kalle seg Country Mao & The Fish.
The Fugs
Dannet i New York av beatpoetene Ed Sanders og Tuli Kupferberg i 1965, og ga med litt utvidet besetning ut sitt første album «The Village Fugs» seinere samme år. Var veldig aktive i den anarkopolitiske undergrunnsbevegelsen, og initierte eller deltok på mange happenings. Den mest kjente fant sted utenfor Pentagon, der demonstrantene ropte «Out demons out», etter på forhånd å ha proklamert at det skulle få bygningen til å lette og djevlene til å forsvinne.
Ga ut sitt andre album «The Fugs» med undergrunns- og Vietnam-klassikeren «Kill For Peace». Ble oppløst rundt 1970, men er blitt gjenforent som The Fugs noen ganger. Seinest sist høst, da bandet (med 81 år Kupferberg på plass!) turnerte USA og protesterte mot Bush og Irak.
Jefferson Airplane
Dannet i San Francisco i 1965, og ble det første psykedeliske rockbandet derfra som ble nasjonalt kjent. LP-debuterte i 1966 med «Jefferson Airplane Takes Off» og fikk sitt store gjennombrudd året etter med LP-en «Surrealistic Pillows», med klassikere som «Somebody To Love» og LSD-hyllesten «White Rabbit». Sang i startfasen heller om den psykedeliske revolusjonen enn omVietnam, men med frittalende leder Paul Kantner ble de likevel et av musikkens viktigste symboler i den amerikanske Vietnam-kampen. i 1969 kom dessuten albumet «Volunteers», som skapte mange kontroverser i USA grunnet sitt politiske innhold med revolusjonær retorikk i tekstene. Ble oppløst høsten 1972, men dukket seinere opp igjen med litt ny besetning som Jefferson Starship.
Buffalo Springfield
Ble dannet i et veikryss i Los Angeles i 1966, da Stephen Stills stoppet Neil Young , som han tidligere hadde truffet i Canada. LP-debuterte året etter med «Buffalo Springfield», som inneholdt bandets eneste store hit, klassikeren «For What It’s Worth». Bandet rakk bare ett album til, «Buffalo Springfield Again», før de i 1968 ble oppløst grunnet indre stridigheter. Stills and Young har fra tid til annen jobbet sammen også etter Buffalo Springfield, framfor alt i Crosby, Stills, Nash & Young som ga ut sin debutplate «Déjà vu» i 1970. Samme år kom singelen og krigsklassikeren «Ohio».
Creedence Clearwater Revival
Startet i San Francisco tidlig i 1960-årene som Golliwogs, men etter noen mislykkede singler skiftet de på midten av 60-tallet navn til CCR, samtidig som John Fogerty overtok vokalist- og lederrollen i bandet etter bror Tom. Ga ut sitt første album «Creedence Clearwater Revival» i 1968 og fikk sin første store hit med singelen «Suzie Q» derfra. CCR lå musikalsk et godt stykke unna den tidstypiske psykedeliske rocken, og var heller ikke blant de storkjeftede agitatorene. Men flere av CCRs låter ble skrevet omVietnam, med «Fortunate Son», «Bad Moon Rising» og «Run Through The Jungle» som tre av de mest kjente.
Vietnam-tekster