«Do You Really Want to Hurt Me» sang Boy George så overbevisende at «alle» trykket Culture Club-singelen til brystet – og sendte den til topps i oktober 1982.
London-bandet Culture Club hadde prøvd seg med et par singler tidligere samme år, men det var med deres tredje de for alvor brøt lydmuren. Låten som ifølge tekstforfatter George Alan O’Dowd – alias Boy George – var om sin kjæreste og bandkollega John Moss, men som han seinere like gjerne har tilegnet «alle» han datet på den tida.
Traff spiker’n
Uansett står det vel i dag klart at bandet traff spikeren på hodet da de sammen skrev den mykt reggaevuggende låten med det såre kjærlighetstemaet og et refreng med en ekte hook. Det tok da også bare en drøy måned fra singelen med nokså ukjente Culture Club ble utgitt til den toppet listene i hjemlandet, og derfra spred suksessen seg slik at «Do You Really Want To Hurt Me» ble en av det årets aller største internasjonale hits. Med første plass i 23 land (foruten i Storbritannia blant annet Tyskland, Frankrike, Australia og Sverige), samt andreplass i land som USA og Norge.
Det er kanskje unødvendig å si at suksessen med «Do You Really Hurt Me» også sikret debutalbumet «Kissing to Be Clever» (som kom i oktober samme år) topplassering i over dusinet land. I dag skal salget av albumet ha passert fire millioner.
Visuelt band
Med høyreiste og androgyne Boy George i full sminke i front ble Culture Club i dobbel forstand et band svært mange la merke til. De kledte den nye MTV-estetikken perfekt, og klarte dessuten å følge opp superdebuten med flere andre hits. Med singelen «Karma Chameleon» og albumet «Colour By Numbers» året etter som de aller største.
Kommersielt ble faktisk «Karma Chameleon» en enda større hit enn «Do You Really Want To Hurt Me», og da britene skulle oppsummere musikkåret 1983 endte det med Brit Awards-trofeer både som beste gruppe og for beste singel. Også i USA vanket det heder, med Culture Club som Grammy-vinner som «beste nye gruppe».
Slutten
Bak kulissene var alt imidlertid ikke like lyst. Boy Georges forhold til John Moss var av det turbulente slaget, og flere av kranglene endte visstnok i fysiske basketak. Boy George klarte heller ikke å takle den voldsomme suksessen, og han havnet raskt på heroinkjøret. Allerede sommeren 1986 var dermed Culture Club historie. John Moss og Boy George hadde brutt med hverandre og kunne ikke vistes i samme rom, mens stoffmisbruket til Boy George gjorde ham så ustabil at heller ikke de andre så vitsen i å fortsette.
Til alt hell klarte Boy George å komme seg opp fra heroin-hengemyra, og han og Moss har klart å legge bruddet så pass bak seg at de begge var med da Culture Club la ut på en gjenforeningsturné tidlig på 00-tallet. Men det er en annen historie.
Av Leif Gjerstad
Se også video: