Oslo: Familien Sigerius er lykkelig der de bor i Berkeley. Så synd bare at det kun handler om tre år. For hjemme i Nederland er situasjonen en helt annen, der rykker den store katastrofen ubønnhørlig nærmere.
For den nederlandske forfatteren Peter Buwalda har «Bonita Avenue» vært en ubetinget suksess, i sterk kontrast til familien han portretterer i sin debutroman. Den utad sett vellykkede familien sliter med løgner og konflikter som til slutt sprenger den i biter.
– De er lykkelig de tre årene de bor i California, men når de er tilbake i Nederland igjen rammer tyngdekraften dem med full kraft. Du kan ikke unnslippe de grunnleggende problemene bare ved å prøve å flykte fra dem, fastslår den 44-årige forfatteren.
Hjemme i Nederland har «Bonita Avenue» fått en rekke priser og solgt 350.000, samtidig som Buwalda har kunnet glede seg over at boka er oversatt til 18 språk. Nå er den også kommet på norsk, og i den anledning var forfatteren denne uka en snartur innom Oslo.
– Det er faktisk mitt aller første besøk i Norge. Jeg har hatt en tendens til å reise sørover i stedet for nordover, og har tidligere derfor aldri vært lenger nord enn København, innrømmer Buwalda som selv er fra byen Limburg, i det sørlige Nederland.
Bak den vellykkede fasaden
I «Bonita Avenue» blir vi kjent med professor Siem Sigerius, en mann som tilsynelatende lykkes med alt. Han er et anerkjent mattegeni, en populær gjest i tv-studioer og har i sine yngre dager dessuten gjort det svært godt i judo.
Kanskje er det bare logisk at han går inn i politikken, hvor en ministerpost venter. Men kanskje er det likevel ikke så smart, all den tid det truer med å virvle opp grums fra fortida. Grums som både omfatter nettporno og en voldelig sønn fra et tidligere ekteskap. Sigerius ønsker for enhver pris å holde dette skjult fra offentligheten, men kreftene viser seg å være for store og truer hele familiens eksistens i et like voldelig som akopalyptisk klimaks.
– Slutten er brutal, men dessverre også logisk. Valgene de tar er forbundet med stor risiko, og når løgnene de dekker seg bak revner så rakner også alt, kommenterer Buwalda.
Store historier
Ifølge Adresseavisens anmelder er «Bonita Avenue» en storartet familieroman, og den nesten 600 sider lange romanen har fått flere til å sammenlikne Buwalda med episke amerikanske forfattere som Philip Roth, Jonathan Franzen og John Irving.
– Irving har jeg faktisk aldri lest, men Franzen har jeg lest en del av og Roth har jeg nok lest alt av. Det er en stor forfatter som jeg beundrer, men bortsett fra at min roman også er lang ser jeg ikke de helt store likhetene. Vår teknikk er nokså forskjellig, hevder Buwalda som i «Bonita Avenue» både veksler i perspektiv og tid.
– Ved å la de fire hovedpersonene fortelle sine historier uforstyrret får man belyst hendelsene fra ulike vinkler. Og ved å hoppe fram og tilbake i tid får også karakterene i boka mulighet til å justere og belyse sine egne historier fra forskjellige kanter. Dessuten er det jo slik vi er. Når vi tenker tilbake på våre egne liv gjør vi jo ikke det i en rett lineær linje, men i sprang fram og tilbake i tid, sier Buwalda.
Mistet respekten
Hans egen vei fram til forfatterrollen har heller ikke vært helt rettlinjet. Som ung drev han med judo og sikret seg svart belte (i likhet med professor Sigerius) og studerte i kort tid fysikk før hjemlengsel fikk han til å avbryte studiet.
– Litt tilfeldig begynte jeg derfor å studere litteratur, men uten tanke på å bli forfatter. Den gangen betraktet jeg forfattere som halvguder, som gjorde noe helt uoppnåelig. Men etterhvert som jeg jobbet som journalist og som redaktør i et forlag innså jeg at også forfattere er alminnelige mennesker. Jeg leste så mye som var så pass dårlig at jeg følte jeg kunne gjøre det bedre selv. Og til slutt ble lysten til å skrive skjønnlitterært så stor at jeg sa opp jobb og isolerte meg helt med skrivinga. I mer enn fire år levde jeg i en boble og skrev på heltid. Det var tøft økonomisk og kjæresten min mistet jeg underveis, noe som gjør meg ekstra takknemlig for at jeg faktisk klarte å realisere «Bonita Avenue», innrømmer Buwalda og bekrefter at han er godt i gang med en ny roman.
– Det meste tyder på at den blir enda tykkere enn Bonita. Jeg liker historiefortellinger som du kan fordype deg i og leve med en tid.
Av Leif Gjerstad
(intervjuet er skrevet på oppdrag for Adresseavisen og ble publisert der lørdag 21. mai)