Onkel Tuka-nettside kuppet

Onkel Tuka har gitt ut nytt album OG blitt kuppet på nettet. (Foto: Onkel Tuka/Facebook)

Oslo: Det aller viktigste for Onkel Tuka er å reise rundt og forkynne den kristne tro. Dersom man skal tro nettsiden deres. Men det skal man ikke, sier bandet fortvilet.

– Det er litt håpløst, men noen har kuppet Onkel Tuka. De har etablert en nettside som ikke har noe med oss å gjøre og som framstiller oss som dypt troende misjonærer, noe som bare er tull. Problemet er bare at vi ikke aner hvem som står bak eller hvordan vi skal få fjernet siden, sukker Håkon Ohlgren, bandets leder siden starten for 20 år siden.

En mulig grunn til stuntet med den feika nettsiden kan være at Onkel Tuka for noen år siden ga ut en platetrilogi om Gud, død og kjærlighet. Ohlgren har likevel liten forståelse for at tittelen på førstealbumet «Geriljagospel» og valg av trilogitema skal kunne forklare en kristenforkynnende nettside.

– Gud, død og kjærlighet er tre viktige begreper i countrymusikken som vi hadde lyst å utforske litt ekstra. Dessuten er jeg glad i sentrale metaforer som eksempelvis tog (på vei til frelse eller helvete?) og jeg elsker motsetningene mellom lys og mørke. Men jeg er på ingen måte frelst og kanskje heller ikke troende. Jeg sliter vel helst med trosspørsmål på samme måte som veldig mange andre gjør, sier Ohlgren som tilføyer at temaene de tar opp er vanlige i den type musikk vi spiller.

Ringen sluttet

Nå er Onkel Tuka aktuell med sitt sjuende album, «Klokkene ringer», der tittelen er inspirert fra en barneregle den irske forfatteren Frank McCourt brukte i boka «Angela’s Ashes». Men selv om Ohlgren & Co faktisk har gitt ut barneplater også, er «Klokkene ringer» en langt mer rocka plate enn bluegrassgjengen fra Halden har markert seg med de siste årene, slik som eksempelvis Spellemannprisvinneren «Hvit honning» i 2011.

– På mange måter er sirkelen nesten sluttet. Vår nye likner mer på vår første, «Geriljagress» (1999) – og kanskje også The Rovers før det igjen – enn noe vi har gjort seinere. Det handler vel helst om at når man har gjort mye over lang tid, kan det være interessant å gå i litt andre retninger. For oss ble det å komme nærmere rocken igjen, forteller Ohlgren som bekrefter at dette ikke bare var noe som skjedde i studio. Dette var noe de hadde bestemt seg for på forhånd.

– Og det påvirket naturlig nok låtskrivinga. Når bakteppet er at du ønsker mer elektrisk, rocka musikk, så betyr jo også det at måten du skriver låter på blir litt annerledes.

Veteraner med kred

Siden starten for rundt 20 år siden har Onkel Tuka etablert seg som et av våre mest pålitelige navn innen bluegrass/country. Likevel har de aldri fått det helt store gjennombruddet mange mener de fortjener. Noen har i den forstand sammenliknet Halden-bandet med Hellbillies, siden Ål-gjengen ga ut mange, gode plater før det virkelig tok av.

Ohlgren virker helt avslappet når det gjelder dette med «suksess», og peker på at alle har andre jobber som sikrer dem økonomisk og at de derfor «aldri har trengt å tenke på å tilfredstille andre enn oss selv».

– Men kanskje har det «å tilfredstille seg selv» fått en litt annen betydning med årene. Sammenliknet med de første årene er vi blitt både mer voksne og mer edru. I dag betyr det å «gjøre ting mer ordentlig» mer enn i startfasen, hevder Ohlgren som jobber i NRK og i tillegg har skrevet et par fotballbøker.

Av Leif Gjerstad

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *