Voksen Albert Åberg fikk ungdomspris

(Første gang publisert mars 2008)

Unge Johan Harstad skriver om voksne Albert Åberg. (Foto: Wikimedia Commons)

Forfatteren Johan Harstad fikk onsdag Ungdommens Kritikerpris for romanen «Hässelby».

– Å få en slik pris er en stor anerkjennelse. Særlig fordi den kommer fra ungdommen selv, kommenterer Harstad prisen med. Det er 150 elever ved sju videregående skoler som har kåret ”Hässelby” til fjorårets beste norske roman.

– Det gleder meg også stort at så unge mennesker likte den. For den er jo ikke skrevet spesielt for unge, selv om den tar utgangspunkt i min egen litterære barnehelt, Albert Åberg, sier Johan Harstad.

I ”Hässelby” får leserne møte Albert Åberg som voksen. Livet har dessverre ikke gått helt på skinner for Albert, som sliter både med å løsrive seg fra sin far og med å finne en balanse i sitt eget liv. Til slutt går Albert Åbergs tilværelse nesten bokstavelig talt i oppløsning, og ender langt fra den lune stemningen vi kjenner fra Gunilla Bergströms bøker om Albert Åberg.

Ga ham et hjem

Om ideen bak boka om voksne Albert Åberg forteller Johan Harstad at han lenge har lurt på hvor hans litterære barnehelt ble av. Og at det var på tide å skrive han inn i samtiden.

– Jeg er mest forundret over at ingen andre har tenkt tanken før, sier Harstad som dro til Stockholm på research for å finne Albert Åbergs drabantby.

– Gunilla Bergström nevner i sine bøker om Albert Åberg aldri navnet på drabantbyen i Stockholm hvor han vokste opp, men etter å ha besøkt mange følte jeg at Hässelby (som ligger om lag 10 km nordvest for Stockholm sentrum, red.anm.) var den som liknet og passet best. Så jeg ga meg den dikteriske friheten å gi Albert Åberg og hans far et hjem i Hässelby, forklarer Johan Harstad.

Den 29-årige forfatteren har selv ikke vært i kontakt med Gunilla Bergström, men forlaget Gyldendal kontaktet henne på forhånd om den kommende romanen.

– De hørte aldri noe mer, før hun fikk et eksemplar av ”Hässelby” da den kom ut. Da hadde hun visstnok gapskrattet og gitt uttrykk for at hun syntes det var moro at hennes kulturikon hadde fått et voksenliv, forteller Harstad som mottok prisen på Litteraturhuset i Oslo onsdag.

Sprø, morsom og trist

Det er Foreningen les, Norsk kritikerlag, Utdanningsforbundet, Utdanningsdirektoratet og Den norske Forleggerforening som står bak prisen.

– Boken er innholdsrik og full av sprø ideer, den er morsom og samtidig trist. Språket er godt med mange gode formuleringer og overraskende poeng. Hovedpersonen både provoserer og fascinerer, heter det i juryens begrunnelse.

Foruten æren, mottok Harstad også et bilde av Magne Furuholmen.

Av Leif Gjerstad

(Første gang publisert i ABC Nyheter mars 2008)

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *