Til daglig må byrådssekretær Halvard Hølleland bakse med politiske spørsmål i Oslo Rådhus. Som forfatter lar han sin hovedkarakter bakse med et annet eksistensielt spørsmål: Vil han vite eller heller leve i uvitenhet om et gen som gradvis vil ta livet av ham? Møt bokdebutanten her!
Aktuell med romanen «Faste rammer» på Gyldendal forlag
Kort om deg selv?
– Jeg er 34 år, oppvokst og bor i Oslo og utdannet statsviter. De siste årene har jeg hatt politisk oppnevnte jobber for Arbeiderpartiet, og nå jobber jeg som byrådssekretær for byrådsleder Raymond Johansen.
Når skjønte du at du ville bli forfatter?
– Det har jeg egentlig aldri hatt en drøm om, men faren min, Øistein Hølleland, er forfatter, så det å skrive har aldri vært fremmed for meg. Men jeg hadde ikke tidligere skrevet noe skjønnlitterært før jeg begynte å skrive på de første setningene av den boken jeg halvannet år senere holdt i hånden.
Skrivingen kom i gang i en ferie, jeg husker jeg hadde lest noen bøker og var litt inspirert av dem, så jeg begynte bare å skrive noen setninger for å se hvordan de ble seende ut, nesten som et innfall. Da jeg senere gikk ut i pappaperm fortsette jeg å skrive mens sønnen min sov, de små avbrekkene fra bleieskift, lek, mating og bæring ble viktige for meg. For jeg synes det var moro både å se hvor fantasien kunne ta meg, men ikke minst også å se om jeg faktisk klarte å omsette fantasi i noe litterært.
Hva handler boka di om?
– Boka handler om et eksistensielt spørsmål, som jeg ble litt opptatt av da jeg jobbet med helsepolitikk: Ville jeg ha testet meg om jeg visste at jeg kanskje hadde arvet et gen som gradvis ville ta livet av meg?
Hovedpersonen, Jan Otto Smith, er en respektert lektor ved Oslo katedralskole, men det er 50 prosent sjanse for at han har arvet farens sykdomsgen og at han kommer til å bli syk. Som de fleste andre sjeldne sykdommer finnes ingen behandling eller kur. Han har valgt ikke å teste seg, men ved å leve livet i faste rammer i og rundt sin egen leilighet på St. Hanshaugen har han lært å leve i kompromiss med frykten for at han en dag kan bli syk..
Noen uker inn i et nytt skoleår skjer det en del ting som gjør at han må tenke om igjen, og vurdere på nytt om han skal teste seg. Men er han klar til å bære konsekvensene av et så stort valg?
Kan du si noe om hvordan du fikk idéen til akkurat denne boka?
– Jeg begynte bare å skrive om at en godt voksen mann låste seg ut av leiligheten sin på St. Hanshaugen og satte seg selv i bevegelse mot Oslo sentrum. Så åpenbarte livet hans seg for meg etter hvert som jeg skrev.
Hvis du har fri og ikke skal skrive, hva vil du da helst bruka tida på?
– Den lille familien min, ofte i kombinasjon med noe av det Oslo har å by på.
Av Leif Gjerstad