Dette skjedde 23. september – 1957, 1967, 1977

Hvem er hvem? 1956-1967-1977

23. september er en stor dag i rockens historie. Og vi sikter da ikke til at Bruce Springsteen ble født denne dagen 1949, men noe som skjedde i henhodslvis 1957, 1967 og 1977.

Buddy Holly

Vi starter med begynnelsen, og i dette tilfellet begynner det med Buddy Holly som denne dagen for 60 år siden gikk helt til topps i USA med «That’ll Be The Day». Det var Texas-artistens første nasjonalt listetopper, og kom som et slags frustrert rop fra Holly. I den forstand at 21-åringen tidligere på året hadde vært misfornøyd med livet som plateartist hos Decca. Han hadde fått platekontrakt allerede før fylte 20, men følte at lite skjedde – og at produsent Owen Bradley ikke fikk fram lyden han søkte.

I skjul kontaktet han derfor produsenten Norman Petty og spilte inn noen demoer i studioet hans i Clovis, New Mexico. En av dem var «That’ll Be The Day», som ifølge Holly hadde akkurat den lyden han søkte. Kort tid etter ble Petty manageren til Holly og sendte demoen til Brunswick Records. De ble så begeistret at de straks ville gi den ut, men siden Holly fortsatt hadde kontakt med Decca, besluttet de for å kreditere den til bandnavnet The Crickets. (Som også er grunnen til at Hollys seinere plater ble utgitt som Buddy Holly & The Crickets).

«That’ll Be The Day» ble gitt ut 25. mai – og gikk altså til topps fire måneder seinere.

Fra 1957 til 1967

The Box Tops

Så hopper vi litt nordover og ti år fram i tid, til Memphis og The Box Tops. Med blott 16-årige Alex Chilton som vokalist gikk de og produsent Dan Penn våren 1967 i studio for å spille inn debutsingelen «The Letter».

Og for en debut! To måneder etter at den ble gitt ut strøk den helt til topps i USA 23. september, og kort tid etter toppet den også Englands og mange andre europeiske lands hitlister. «The Letter» solgte over fire millioner, og er i dag en av rockens fremste signaturlåter. The Box Tops fortsatte å spille inn låter av Letter-komponist Wayne Carson Thompson, med «Cry Like A Baby» som deres andre virkelig store hit og millionselger.

Men så gikk kurven nedover, og av ulike grunner hoppet flere bandmedlemmer av til bare Alex Chilton og Gary Talley var igjen av originalbesetningen. I 1970 fant også de ut at Box Tops ikke lenger var liv laga og bandet gikk over i historien.

Mens Chilton gikk videre til og med Big Star, et mytologisk rockband som bare eksisterte i tre år, men som i løpet av den tida rakk å bli en av den tidas mest innflytelsesrike band. Men det er en helt annen historie.

Fra 1967 til 1977

David Bowie

Etter to klassikere som gikk til topps 23. september i henholdsvis 1957 og 1967, fraviker vi tematikken litt og gir for 1977 heller plassen til en klassiker som ble gitt ut på denne datoen: David Bowies «Heroes».

Det er kanskje ikke nødvendig å si så mye mer om denne Tony Visconti-produserte singelen fra albumet ved samme navn, enn at den inngikk i Bowies Berlin-trilogi sammen med «Low» (1977) og «Lodger» (1979). Og selvsagt, at den faktisk ikke ble en spesielt stor hit da den ble sluppet. Det er først i ettertid «Heroes» har inntatt posisjonen som en av David Bowies største klassikere.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *