Ifølge Aftenposten opplever veganere mye hets i sosiale medier. Men skal vi tro Politiken er veganismen hot i toppen av poppen.
Veganismen er på frammarsj. Ifølge en undersøkelse gjort av Opinion skal én prosent av Norges befolkning være veganere, dvs at man ikke spiser animalske produkter. Èn prosent kan riktignok kvalifisere til betegnelsen som en bitteliten minoritet, men antallet veganere skal likevel ha blitt nesten fordoblet siden 2011. Og i restaurantbransjen merkes også at det veganske alternativet blir stadig vanligere å finne på menyer, samtidig som det også dukker opp flere rene, veganspisesteder.
Det er ikke alle som synes det er like ok, skal vi tro Aftenposten. Ifølge en artikkel i avisa må veganere tåle mye kritikk og hets i sosiale medier, angivelig fordi noen av dem kan framstå som «selvgode ekstremister».
Hot i Politiken
Og da blir det jo en litt interessant kontrast at danske Politiken samme dag som Aftenposten publiserte sin veganerhets-sak proklamerer at veganere har inntatt toppen av poppen. Avisa skriver til og med at «2019 kan meget vel gå hen og blive veganeråret i musikken».
Politiken bygger sin påstand på at Beyoncé og Jay-Z er veganere og har skrevet forordet til en ny bok om veganisme forfattet av Beyoncés personlige trener, «The Greenprint. Plant-Based Diet, Best Body, Better World». Der brukes sosial samvittighet og klimahensyn som viktige grunner til at kjendisparet oppfordrer folk til å hoppe på veganer-toget.
Og det er det altså alt flere som gjør, ifølge meningsmålinger og trendanalytikere. Ikke minst innenfor musikkens verden. Et par av de mest kjente popveganere med lang fartstid er Paul McCartney (var vegetarian, ble veganer) og Morrissey, men ifølge Politiken har de nå fått følge av yngre artister som Drake, DJ Khaled, Ariana Grande og Miley Cyrus.
Så gjenstår det å se om spådommen om 2019 som det store veganeråret slår til.
Av Leif Gjerstad