Fem svenske bøker som overlever valget

Søndag går svenskene til valgurnene i det som mange frykter kan resultere i en parlamentarisk fryktelig vrien situasjon. Her er fire bøker som på hver sin måte forteller om dagens Sverige.

Johannes Anyuru «De kommer til å drukne i sine mødres tårer» (2017)

Dagen før det svenske valget er Göteborg-forfatteren i Molde for å motta Bjørnsonprisen for sitt forfatterskap. Sitt definitive gjennombrudd fikk han med fjorårets dystopiske roman som også inngir noe håp. I første kapittel møter vi tre unge terrorister som har slått til mot en bokhandel. Men midt under dramaet angrer en av de tre og griper aktivt inn. Hun har fått en visjon fra framtida der fascistiske krefter styrer Sverige og undertrykker muslimer og andre innvandrere på det mest brutale. Kan frykten for terror gi makten til hatet, og kan hennes inngripen forandre historiens gang?

Les også: Johannes Anyuru i ny roman: Å frata «fiender» rettigheter kan føre til fascisme

 

Jonas Hassen Khemiri «Montecore: en unik tiger» (2007)

Samme dag som Ayunuru mottar Bjørnsonprisen er hans landsmann Jonas Hassen Khemiri i Molde for å lansere sin nye roman. Khemiri har skildret «det nye Sverige» i flere av sine bøker, og hans andre roman «Montecore» er i det henseende en personlig favoritt. Like humoristisk som innsiktsfullt skildrer den oppveksten til en ung mann av svensk-tunisisk opprinnelse. På en eventyrlig måte blander han svensk, fransk og arabisk, mens han bruker språket som identitetsmarkør og til å stille spørsmål ved tradisjonelle svenske verdier. Like hysterisk morsom som den er sårt rørende og stilistisk elegant.

Les også: Sammensatte minner av det tapte

 

Carl Johan Vallgren «Til her Bachmanns brosjyre» (1998)

Vallgrens hovedperson er en svensk forfatter som for lengst har forlatt Sverige. Han føler seg misforstått og dårlig behandlet av sine gamle landsmenn, og når han blir bedt om å bidra til en informasjonsturistbrosjyre, kommer hatet til overflaten. Han har absolutt ingenting pent å si om fedrelandet, og han vender og vrir på alt som er svensk for å vise hvor ille det står til i svensk kultur- og samfunnsliv.

Les også: Vallgrens svenske hatbrev

 

 

Lena Andersson «Sveas sønn» (2018)

Den svenske forfatteren har fått sitt gjennombrudd gjennom to romaner som gransker komplisert kjærlighet og manglende kommunikasjon mellom kjønnene. I årets roman har hun i stedet vendt blikket mot sosialdemokratiet og det svenska folkhemmet. Ragnar Johansson er født i 1932 og er til de grader «Sveas sønn» at han nærmest er besatt av å være normal og ikke skille seg ut. Ved å skildre livet til Ragnar og hans familie gjennom noen tiår viser også Lena Andersson med varme og humor også fram det svenska folkhemmet med alle dets sprekker og skavanker.

Les også: Sylskarpe observasjoner av uklare følelser

 

Selma Lagerlöf «Nils Holgersons forunderlige reise gjennom Sverige» (1906)

Denne kommer selvsagt i en helt kategori enn de fire andre. Ikke bare er den skrevet hundre år tidligere, den er i tillegg skrevet for barn og har en helt annen form og struktur. Men en klassiker som dekker Sverige fra sør til nord, og som man i en slik sammenheng vanskelig kommer utenom.

Les også: Thåström gir Körkarlen nytt liv

 

 

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *