Michael på boks

Michael Krohn på granittrock tidligere i høst. (Foto: Chell Hill/Wikimedia Commons)
Michael Krohn på granittrock tidligere i høst. (Foto: Chell Hill/Wikimedia Commons)

Oslo: Høsten har vært stinn av bøker om norsk musikk. Denne uka kommer det største prosjektet av dem alle, «Sannhet på boks». En sannhet bestående av ei bok og en LP/CD-boks viet Raga Rockers. Onsdag lanseres sannheten med stor konsert på Rockefeller.

For de som ikke måtte ha fått det med seg består altså LP/CD-boksen av hele 12 LPer/CDer (i begrenset opplag), hvor 137 norske artister hyller Raga Rockers ved å covre hver sin Raga-låt. Og til boka har 67 kunstnere bidratt med hver sin tegning, mens flere titalls forfattere/skribenter (heriblant undertegnede) har levert hver sin tekst om Michael Krohn/Raga Rockers.

Begge deler lanseres onsdag 18. november med en svær slippfest på Rockefeller, hvor diverse artister hyller og covrer Raga Rockers fra scenen. Selvsagt med Michael Krohn og kumpaner til stede i salen som æresgjester.

Les også: Han leverer! (Leffes bidrag til Raga-boka)

Les også: Norsk Råkk kåvrer Raga

Mange overraskelser

Michael Krohn var selv lenge helt uvitende om «Sannhet på boks»-hyllesten som Christer Falck initierte, og han har heller ikke hatt noe med slippfesten å gjøre.

– Det har vært mange overraskelser i forbindelse med denne boksen! Jeg skal være på lanseringen som gjest, og min oppgave der blir vel å komme frem og takke for oppmerksomheten til slutt, tenker jeg, kommenterer Michael Krohn begivenheten med i en epost til LeffesLab. For rockeren fra Røa, kjent for sine rappkjefta replikker og sylskarpe oneliners, vil for tiden bare intervjues elektronisk. Med spørsmål og svar på epost.

– Jeg synes det jeg melder blir mer presist når jeg skriver, forklarer Krohn og forsikrer med et smilefjes samtidig at det ikke er noe »pes» å skrive svarene selv, heller enn å overlate det til andre. Om sin egen metode som teksforfatter nøyer han seg med kortfatttet å konstatere at «Jeg begynner med to setninger som rimer og spinner videre derfra».

Mange musikkbøker

Når «Sannhet på boks – En hyllest til Raga Rockers» slippes denne uka, avrunder den også en bokhøst sterkt preget av norsk musikk. Blant annet kom The Aller Værste!-sjef Sverre Knudsen ut med en bok om seg selv, TAV og pønk i Norge, mens Yngve Knausgård har gått gjennom hele deLillos-katalogen og Sindre Kartvedt har fortalt historien om Dumdum Boys.

– Det er kanskje litt tilfeldig at alle kommer på en gang, men at band som har holdt på en stund ønsker å oppsummere er forståelig, kommenterer Michael Krohn bokrushet med.

Les også: Sverre Knudsen, The Aller Værste og 1979

Les også: En vill Dumdum-tid

Les også: Musikkbok-boom

Tidligere har også Joachim «Jokke» Nielsen fått sin bok, slik at alle «De fire store» nå er mellom to permer. Michael Krohn konstaterer at begrepet brukes og at Raga Rockers er del av det, men syns det blir veldig vanskelig for ham selv å si noe om hva han og bandet hans har betydd for norsk rock.

– Men slik jeg har forstått det er det i hvert fall noen som har satt pris på det jeg har drevet med.

Michaels dobbeltrolle

Når vi snakker om norsk rocks nye identitet og selvbilde fra slutten av 1970-tallet, snakker vi gjerne om to generasjoner musikere. For den første var det pønk/nyveiv som gjaldt, med Kjøtt, The Aller Værste! og dePress som «de tre store». Mens neste bølge med «de fire store» altså ga oss Dumdum Boys, deLillos, Jokke & Valentinerne og Raga Rockers. Med Michael Krohn som den ene personen som var med i et band i begge disse bølgene.

– Jeg er litt eldre enn de andre i «fire store»-gjengen jeg blir sammenlignet med, så kanskje er svaret så enkelt som det når det gjelder min dobbeltrolle. Det er jo ikke sikkert at jeg hadde klart å markere meg hvis jeg hadde tilhørt den generasjonen som var før meg igjen.

Mer kred enn penger

Men selv om Michael Krohn er den ene med en fot i begge leir, har Dumdum Boys og deLillos kunnet glede seg over større kommersiell suksess enn Raga Rockers. Michaels band måtte lenge og i mye større grad nøye seg med å få kred, og Krohn har i store deler av sitt liv derfor måttet ta andre jobber for å overleve. Slik er vel livet for de aller fleste musikere, men kanskje oppleves det litt mer kjipt for en som får masse feedback på hvor viktig han/bandet er? Har han noen gang vært fristet til å kaste inn håndkledet?

– Dumdum var helt klart det største bandet til å begynne med, hvis man går ut i fra salgstall. DeLillos lå vel på samme nivå som Raga og Jokke til «Neste Sommer» kom, skriver Michael Krohn før han tilføyer:

– Ja, det har vært litt absurd med hensyn til avstanden mellom statusen og inntekten min, men å slutte med musikk tror jeg ikke jeg hadde klart. Men man trenger ikke være en del av bransjen. Det går fint an å drive med det man elsker på hobbybasis hvis det ikke er liv laga som levebrød.

Raga til sommeren

Hvor mye Michael Krohn vil drive med Raga Rockers framover er usikkert, men han bekrefter at det blir noen konserter også i 2016. Med én på Rockefeller til vinteren og én på Tons of Rock-festivalen til sommeren som de to som foreløpig er bekreftet.

– Rockefeller-konserten gjør vi fordi Rockefeller har jubileum og på Tons of Rock kommer Black Sabbath. Jeg er en stor fan av de, så det synes jeg er stas, sier Krohn og bekrefter samtidig at bandet også vil spille noen andre festivaler til sommeren.

– På grunn av boksen er vi plutselig litt i vinden igjen, men utover sommeren har vi ingen konkrete planer.

Utstilling på MAP

Selv om Michael Krohns navn for evig vil forknippes med Kjøtt og Raga Rockers har han i mange år også brukt tid og energi på bildekunst. Denne måneden er han aktuell med ny utstilling på Galleri MAP, og er ikke i tvil om at han trives med dette vekselbruket.

– Jeg må ha noe å pusle med, og maler derfor når jeg ikke er aktiv med musikk, avslutter Michael Krohn som, dersom han ønsker, i det minste kan bruke mange timer framover på å høre og lese sannheten om seg selv. På boks.

Av Leif Gjerstad

Les også: Konserter jeg minnes, del 2

Les også: Raga Rockers – Med glimt i øyet (arkivintervju fra 1985)

Les også: Kjøtt – Fram med norske tekster! (arkivintervju fra 1980)

NB! Gjør for ordens skyld oppmerksom på at undertegnede har levert et bidrag til boka og at en sønn (sammen med bandet sitt, Norsk Råkk) er representert med en låt på LP/CD-boksen. Men både bidrag og låt er levert uten økonomisk godgjørelse, slik at undertegnede ikke har noen økonomiske bindinger til Christer Falck eller Falck forlag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *