185 artister står på årets Roskilde-program. Men det er enda flere som spiller. Noen gjør det uannonsert, slik som Moddi. Lørdag fengslet han publikum med sitt foredrag om og framføring av sanger fra plateprosjektet ”Unsongs”.
– Festival er jo fest, så å spille disse låtene på Roskilde-festivalen ble noe spesielt. Men også veldig fint, sa Pål Moddi Knutsen etter en times intimkonsert på KlubbRÅ, ett møtested for musikk, kunst og annet som beveger seg litt utenfor den tradisjonelle Roskilde-normen.
Prosjektet ”Unsongs” ble tilgjengelig på plate i fjor, og består av tolv sanger som er blitt sensurert av sine respektive lands myndigheter. I de fleste tilfellene har også komponistene blitt fengslet i mange år for å ha skrevet disse låtene. Historiene bak sangene kan man lese om på Unsongs.com, men på Roskilde lørdag fikk publikum innimellom låtene også høre Moddis fengende fortelling om prosjektet og bakgrunnen for de tolv låtene som er blitt med.
Mens sangene er tragisk i den forstand at de er blitt bannlyst og komponistene gjerne forfulgt/fengslet, så inngir låten som avslutter plata, ”Oh My Father, I Am Joseph” (skrevet av Mamhoud Darwish) litt håp, mener Moddi. Han viser til at den etter tre års vandring i det libanesiske rettsystemet til slutt ble frikjent fra anklagen å være blasfemisk.
– Dommeren grunnga den endelige avgjørelsen med at sangen var så vakker at den ene verslinja hvor Koranen siteres ikke er blasfemisk, men heller viser det vakre i islam. Det viser at musikk noen ganger kan være så kraftfull at den ikke lar seg tystne. Og det gir håp, sa Moddi som ikke helt vet hva han skal gjøre etter dette prosjektet.
– Det er først etter at jeg begynte å jobbe med disse bannlyste sangene som jeg innså hvor ukompliserte og komfortable mine tidligere sanger var. Det blir umulig for meg å gå tilbake til det etter ”Unsongs”, men hva veien videre blir aner jeg ikke. Annet enn at det blir ”videre”, kommenterer Moddi.
Til høsten kommer det også ei bok om prosjektet ”Unsongs”, på Aschehoug forlag.
Av Leif Gjerstad