(Intervjuet første gang publisert 24. august 1993)
Da Chocolate Overdose i fjor slapp debut-CDen «Everybody Likes Chocolate» var det ikke så langt unna sannheten. Riktignok var det bare noen få tusen platekjøpere som oppdaget godbiten fra Bergen, men de fikk til gjengjeld mersmak for Chocolate Overdose.
Nå vanker det nye søtsaker fra Bergens-bandet, i form av den nye CDen «Sugar Baby».
– Vi er fremdeles fornøyde med debuten, men innser samtidig at vi burde porsjonert den litt bedre. Som et demokratisk band pøste vi på med alle ideer som kom på bordet, og til tider ble det kanskje noe overveldende. Denne gang har vi strukturert og systematisert ideene bedre, slik at faren for overdosering blir mindre, forteller vokalist Geir Luedy og keyboardist Paal Andersen til NTB. De øvrige i bandet er Even Johansen (gitar), Frode Unneland (trommer) og Bjørn Ivar Tysse (bass).
Incest-strid
Om Chocolate Overdoses første CD ble litt oversett av publikum, har de denne gang kommet i fokus allerede før utgivelsen av «Sugar Baby». Singelkuttet «Under This Blanket» handler om incest, og det kontroversielle temaet fikk NRK til å svarteliste sangen.
– Avgjørelsen forbauser oss, samtidig som vi ønsker vi kunne slippe slike sensasjonsoppslag. «Under This Blanket» forteller en fryktelig historie med sorte elementer, og er selvsagt ikke noe forsvar for incest. Vi diskuterte faktisk låten på forhånd for å se om vi kunne berøre dette temaet uten å tippe over. Vår konklusjon var at ingenting er så alvorlig at det ikke kan synges om, samtidig som teksten forhåpentligvis får folk til å reflektere over dette temaet. Vi viste teksten for en venn av oss som har vært utsatt for incest, og hans øyeblikkelige reaksjon var først sinne for at vi hadde berørt temaet – men deretter mange godord av nettopp samme grunn, kommenterer Luedy.
Blandet drops
«Sugar Baby» inneholder selvsagt mye mer enn bare «Under This Blanket». I alt 13 låter har Bergens-kvintetten funnet plass til på CDen, og selv om den er mer strukturert enn debuten, blander og eksperimenterer bandet fremdeles med forskjellige stilretninger.
– Vi er et allsidig band som liker å blande forskjellige ingredienser. Mye av spenningen i musikk ligger nettopp i kontrastene, og vår nysgjerrighet kombinert med uviljen til å gjøre det samme om igjen fører oss i denne retningen. Samtidig skriver samtlige i bandet låter, og det sørger også for variasjon, uttaler Paal og Geir som spøkefullt omtaler sin produsent Michael Ilbert (som tidligere har samarbeidet med blant andre Ulf Lundell og Backstreet Girls) som «en felles fiende».
– Ikke vondt ment selvfølgelig. Vi trengte en fra utsiden som kunne moderere vår lekelyst og se ting fra en annen vinkel. Ilberts rolle var på en måte å plukke låtene fra hverandre, for deretter å hjelpe oss med å sette dem sammen igjen, forteller Geir.
Sundstøl medvirker
Foruten bandet medvirker blant andre svensken Backa Hans Eriksson og vår egen multiinstrumentalist Geir Sundstøl på «Sugar Baby». Men smilende må sjokolade-gutta innrømme at de kjenner verken Backa eller Sundstøl.
– Det var Ilbert som foreslo at vi skulle få Backa til å arrangere strykerne, og det fungerte helt utmerket. Sundstøls bidrag på steel-gitar var vår egen ide, men vi har dessverre aldri truffet ham. Håper det byr seg en anledning snart, smiler Paal og Geir som til gjengjeld har kjent hverandre – og resten av bandet – helt siden barndommen.
Bergen-kameratene
Alle sammen er vokst opp på Tertnes i Bergen, og før de endte i Chocolate Overdose hadde de fem spilt sammen med en eller flere av de andre i en eller annen sammenheng. Geir Luedy har også vært med i Barbie Bones, men de kryper litt sammen når det uunngåelige spørsmålet om Bergens vitale rockemiljø – med referanse til Chocolate Overdose, Pogo Pops og nå oppløste Barbie Bones – kommer.
– Musikk kjenner ingen bygrenser. Å snakke om et felles uttrykk for Bergens-musikere, blir som å skue mannen på klærne. Det blir så altfor overfladisk og unyansert, mens musikk springer ut fra indre følelser. Som band prøver vi å la musikken gjenspeile våre liv. Det er vel derfor plata vår rommer både kaos, desperasjon, ensomhet og kjærliget, som bilder fra den kaotiske verden vi lever i, avrunder sjokolade-gutta fra Bergen.
Av Leif Gjerstad
(Intervjuet første gang publisert i NTB 24. august 1993)