Don McLean har hatt flere hits og gjort mye bra, Det hjelper bare ikke. Han vil for alltid assosieres med låten «American Pie». Denne uka er det 50 år siden den gikk til topps.
Og den inntok ikke bare førstelistene. Med sine godt over åtte minutters spilleitid ble det den lengste singelen som hadde toppet Billboard, og det skulle ta nesten 50 år før Taylor Swift kom med en enda lenger listetopper og detroniserte «American Pie»„
Klassiker med nostalgiske referanser
I løpet av de 49 årene hadde Don McLeans første no1-singel uansett sikret seg klassikerstempelet. Ikke så mye fordi den var så lang, men for at den med alle sine referanser til såvel amerikansk populærkultur som amerikansk politikk fungerte som et nostalgisk tidsbilde av USA – samtidig som alle de litt uklare referansene innviterte til analyser og tolkninger om hva teksten egentlig handlet om.
Helt fram til teksten i 2015 skulle selges på auksjon, holdt Don McLean klokelig kjeft. Men de første versene hersket det uansett aldri særlig tvil om. Det var seg selv han skrev om da han I andre vers sang «But February made me shiver/With every paper I’d deliver/Bad news on the doorstep/I couldn’t take one more step», om da han som 13-årig avisbud fikk nyheten om flykræsjen som tok Buddy Holly, Richie Valens og Big Boppers liv. «The Day the Music Died».
Treg start
På mange måter kom Don McLeans karriere litt skjevt ut. Ikke slik at han ble blåst eller levde et liv langt over kanten eller liknende, men å gi ut et debutalbum i oktober 1970 med tittelen «Tapestry» skulle vise seg å bli litt uheldig. Bare tre måneder seinere kom det jo enda et «Tapestry» i handelen, og etter det var den tittelen synonymt med Carole King.
Don McLean klarte likevel å få en liten hit fra debutalbumet, men det virkelige oppsvinget kom da plateselskapskjempen United Artists kjøpte opp det lille selskapet som McLean hadde vært tilknyttet. United Artists hadde tro på Don McLean, og gjorde nye framstøt både med debutalbumet og singelen «Castles in the Air». De ville gjøre alt klart for «American Pie».
Så eksploderte det
Og da albumet og singelen «American Pie» ble sluppet i henholdsvis oktober og desember 1971 syntes også de amerikanske platekjøperne å være klare. Albumet klatret litt forsiktig oppover liistene, før singelslippet ga også albumet mer vind i seilene. Det ble en vekselvirkning som tok singelen opp til førsteplass 15. januar 1972, mens albumet fulgte etter uka etter.
Suksessen spredte seg også raskt til andre land, samtidig som gjenbruken av den i ulike sammenheng i hjemlandet USA ga «American Pie» tilnærmet status som landets andre nasjonalsang.
Av Leif Gjerstad
Se også video: